Mill Valley Residence by CCS Architecture in California, USA

Project: Mill Valley Residence
Architects: CCS Architecture
Location: Marin, California, USA
Area: 5,000 sq ft
Photographs by: Courtesy of CCS Architecture

Mill Valley Residence by CCS Architecture

Surrounded by redwood trees, the Mill Valley Residence is a stunning dwelling located in Marin, California. It was designed by CCS Architecture for an empty-nester couple. The site was the inspiration as well as the guiding element for the architecture. Basically, the clients wanted vast views of Mt. Tamalpais, intimate connections to groves of redwood trees and a steep incline.

mill-valley-residence-by-ccs-architecture-in-california-usa-4

From the architects: “This 5,000-square-foot house in Mill Valley was designed as a home for an empty-nester couple. The site was the inspiration and the guiding element for the architecture: vast views of Mt. Tamalpais, intimate connections to groves of redwood trees, and a steep incline. Given its location, stepping up the hillside and squeezed between redwoods, the home is stratified into three levels.The lower floor is built into the hillside, while the upper two are open to daylight and views.”

mill-valley-residence-by-ccs-architecture-in-california-usa-7

“The first floor includes the garage, entry, painting studio, gallery, and guest quarters. The entry is a two-story space with a staircase leading up to the second floor—the main living level–which connects to the outside with views in many directions. This double-height space, the spatial core of the house, has a large bay of windows focused on a grove of redwood trees just 10 feet away. The top floor contains two bedrooms, a home office, and a ramped bridge that leads to anupper yard and pool.”

mill-valley-residence-by-ccs-architecture-in-california-usa-1

“Natural copper is the primary exterior material, wrapping the second floor of the house to emphasize the location of the main living spaces. Walls below the second level are exposed concrete; those above are cement plaster. The interior evokes the feeling of a gallery in the country, with white walls, expanses of glass, and wide-plank oak floors.”

mill-valley-residence-by-ccs-architecture-in-california-usa-2

mill-valley-residence-by-ccs-architecture-in-california-usa-3

mill-valley-residence-by-ccs-architecture-in-california-usa-5

mill-valley-residence-by-ccs-architecture-in-california-usa-6

mill-valley-residence-by-ccs-architecture-in-california-usa-8

mill-valley-residence-by-ccs-architecture-in-california-usa-9

mill-valley-residence-by-ccs-architecture-in-california-usa-10

mill-valley-residence-by-ccs-architecture-in-california-usa-11

mill-valley-residence-by-ccs-architecture-in-california-usa-12

mill-valley-residence-by-ccs-architecture-in-california-usa-13

mill-valley-residence-by-ccs-architecture-in-california-usa-14

mill-valley-residence-by-ccs-architecture-in-california-usa-15

mill-valley-residence-by-ccs-architecture-in-california-usa-16

mill-valley-residence-by-ccs-architecture-in-california-usa-17

mill-valley-residence-by-ccs-architecture-in-california-usa-18

 

Tags: California, CCS Architecture, contemporary, exterior, forest, interior, Marin, Mill Valley Residence, modern, nature, redwood, USA

Author: Fidan Jovanov

 

A young enthusiast with a passion for home decor and architecture, I love writing articles that inspire and guide readers in transforming their spaces into stylish, functional, and beautiful environments.

 

Recent posts in Architecture

 
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments