Ciasem House by STUDIOKAS in Indonesia

Project: Ciasem House
Architects: STUDIOKAS
Location:
Indonesia
Area: 8,912
Year: 2023
Photographs by:
Mario Wibowo

Ciasem House by STUDIOKAS

Ciasem House in Jakarta offers a unique solution to privacy and climate challenges. Three stacked and shifted boxes form the house’s structure, with each box serving a specific function and level of privacy. The middle box provides privacy with solid walls, while the top box acts as a roof while allowing sunlight and views. The gaps between the boxes create shaded outdoor spaces, blurring the line between indoors and outdoors. A separate vertical circulation box connects all three levels. Different materials distinguish each zone, and the design emphasizes openness and connectivity with the outdoors. The rooftop terrace offers stunning views of Jakarta’s bustling business district.

Located in the elite neighborhood of Kebayoran Baru, Jakarta, Ciasem House is home to a couple and their three children. As a private residence in Jakarta, a city with high sun exposure and heavy precipitation, specifically sitting in a hustling area with many public facilities, “stacking” is an approach to answering privacy and climate issues.

Three boxes are stacked and shifted to make the basic form of the house. The stacking not only creates a certain spatial dynamic but also represents the hierarchy of zoning. Each box then serves its own function; the higher it is, the more private it becomes. The middle box has solid walls facing the street, providing privacy. While the top box is semi-solid to allow sunlight and a view of the street, it also acts as the house’s roof. The gap between each box creates the illusion of lightness as if the boxes are floating on top of each other. The stacked and shifted boxes also help create a shading space underneath it that blur the line between indoor and outdoor area.

On the right side of the house, another box appears and functions as the house’s main vertical circulation. Completed with stairs and an elevator, this box connects all three stacked boxes together. Covering all of the boxes with different materials such as wood, steel, glass, and concrete helps identify each box’s different zones and programs.

Entering the house is through a walkway leading to the front door placed on the house’s right side and stairs straight to the second floor. The entrance is purposely hidden but has a spacious enough terrace with seating. The first floor acts as a service area and consists of a garage, pantry, and MEP room to allow occasional maintenance without intersecting with more private areas upstairs. The second floor has a foyer, living room, dining room, and kitchen, with ceiling as high as 3.2 meters and sliding glass doors that fully open up to the garden and terrace, creating an illusion of continuity between indoor and outdoor. The third floor is the most private area of the house. The main bedroom and two kids’ rooms are connected with the inner court and terrace in the middle. The main bedroom faces the street and is covered by wood panels that filter light and maintain privacy. Lastly, the rooftop is designed with a terrace to enjoy the limitless view of the neighboring area of Kebayoran Baru and even the skyscrapers of SCBD, Sudirman Central Business District, one of Jakarta’s busiest business districts.

STUDIOKAS

 

Tags: contemporary, exterior, Indonesia, interior, landscape, luxury, modern, STUDIOKAS

Author: Fidan Jovanov

 

A young enthusiast with a passion for home decor and architecture, I love writing articles that inspire and guide readers in transforming their spaces into stylish, functional, and beautiful environments.

 

Recent posts in Architecture

 
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments