Sabara Residence by Padovani Arquitetos Associados in Campinas, Brazil

Project: Sabará Residence
Architects:
Padovani Arquitetos Associados
Location:
Campinas, Brazil
Area:
3,767 sf
Photographs by:
Evelyn Müller

Sabara Residence by Padovani Arquitetos Associados

The Sabará Residence is a compact yet functional house designed by Padovani Arquitetos Associados, located in Campinas, Brazil. The house was built for a couple with two small daughters, and the architects aimed to optimize and integrate internal and external spaces, while creating an intimate connection with the natural surroundings.

The house features a central atrium with a double-height ceiling that houses a tropical garden and a staircase, which connects and organizes the spaces and circulations of the residence. The living and dining rooms, which open fully to the back garden, are located under a block of dorms that open to the front and the bottom of the lot. The outdoor space is designed with a stone gabion bench and a ground fire next to a lush jabuticabeira Sabará tree, which dominates the backyard and gives the house its name.

House designed for couple with 2 small daughters. Compact and functional house, with optimization and integration of internal and external spaces, integration with landscaping and natural lighting effects. To intelligently optimize the deployment in a compact terrain, the project takes advantage of the legislation that allows to lean the construction on the sides of the lot.

On the right side of the lot, two panels marked with cement flooring create a support element for the upper block of the dorms that open to the front and to the bottom of the lot through large sliding panels in cumulated wood. Under this block the living and dining rooms open fully to the lush jabuticabeira Sabará, who reigns in the back garden and named the house.

Next to the jabuticabeira the landscaper Alexandre Furcolin created a square with bench in stone gabion and ground fire. In the heart of the house, the double height foot of the central atrium houses the staircase and a tropical garden that organizes and connects the spaces and circulations of the residence. Through this important central element, the floors of the house integrate internally and also integrate the family in the day to day, an essential desire of the couple.

Padovani Arquitetos Associados

 

Tags: brazil, Campinas, contemporary, exterior, interior, luxury, modern, Padovani Arquitetos Associados

Recent posts in Architecture

 
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments