Itu House by Studio dLux in Brazil

Project: Itu House
Architects:
Studio dLux
Location:
Brazil
Area:
2,691 sf
Year: 2022
Photographs by:
Hugo Chinaglia

Itu House by Studio dLux

Studio dLux has designed the Itu House in Brazil – a 2,700 square foot dwelling with a modern exterior design that boasts an interesting shape. This house was built for the good times. It is built to be enjoyed at any point of the day.

Have you ever imagined a house that was built for the good times of life? Breakfast on a cold and sunny day, a lunch on a summer day, good drinks at night looking at the stars.

The Itu house began to be designed when a small slot in the city that bears the name of the house was found. In a space with few houses nearby, the slot took advantage of a large slope that allowed a complete view of the horizon. After some time, the slot began to turn into a project and the project began to turn into construction. The house was designed to be a summer house that could bring people together to enjoy these good times. It was premised on quick construction and at the same time economical in terms of materials. In addition, one of the main points of the house was the permeability of the incredible view and the best way to ventilate it, since Itu is usually quite hot and dry.

It all starts on the ground floor of the house, which invites you to enter through an external hall with a large ipê tree on your arrival. Inside the ground floor, there is a large open space that includes the living room, dining room, and kitchen, forming a sequence designed for daily living.

The fluidity of the ground floor helps in the two important factors: on its back, a large set of glass doors allows you to always enjoy the view of the horizon; and also when open, it complements the cross ventilation that passes through the whole house, thanks to the wall of hollow elements of the facade.

The ground floor environment is surrounded by a large balcony whose side gives access to the land’s descent through the garden, reaching the lower floor. This is composed of a barbecue area that serves the outdoor area of the garden and swimming pool. In addition, a large gap below the ground floor was used as the technical area of the house: the water tanks that capture rainwater and the conventional ones are organized in this environment.

Upstairs, the bedrooms and bathrooms are divided into a configuration that also privileges its views. All the environments of the house value simplicity in the materials and furniture to facilitate the living of a house that is not always with guests.

The house was designed in a different dynamic than conventional, first it was thought of the many moments that could be lived and after that the best way to translate them into architecture and interiors for your guests.

Studio dLux

 

Tags: brazil, contemporary, minimalist, modern, Studio dLux

Author: Fidan Jovanov

 

A young enthusiast with a passion for home decor and architecture, I love writing articles that inspire and guide readers in transforming their spaces into stylish, functional, and beautiful environments.

 

Recent posts in Architecture

 
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments