House on Krokholmen by Tham & Videgård Arkitekter in Sweden

Project: House on Krokholmen
Architects: Tham & Videgård Arkitekter
Location: Sweden
Area:
1,453 sf
Photographs by: Åke E:son Lindman

House on Krokholmen by Tham & Videgård Arkitekter

The House on Krokholmen is a stunning vacation home located on a promontory on the island of Krokholmen in Stockholm’s outer archipelago. The architects, Tham & Videgård Arkitekter, designed the house to blend in seamlessly with the surrounding landscape of windswept dwarf pines and soft mountain outcrops.

The family’s brief was for a maintenance-free vacation home in one level with social space both inside and outside. The resulting design is a two-part plan, with a central wall holding the fireplace, dividing the bedrooms, bath and storage in the west, while the family room with kitchen and entrance faces out towards the sea in the east.

The large living room opens up through large sliding doors onto three terraces, one of which is sheltered from the winds and facing south, while another is completely open to the water to the east. The construction and finishes of the house are made entirely of wood, with a unifying arcuate roof defining the entire character of the building.

The site is a promontory on the relatively small island of Krokholmen in Stockholm’s outer archipelago: a typical archipelago landscape with windswept dwarf pines and soft mountain outcrops produced by the inland ice. The plot benefits from open views, in the east all the way out to the lighthouse Almagrundet in the open sea, and it is at times exposed to strong winds. The family wanted a maintenance-free vacation home in one level with social space both inside and outside.

We proposed a two-part plan. Through a central wall holding the fireplace, a narrow opening gives access to bedrooms, bath and storage, that are oriented to the forest in the west. The large family room with kitchen and entrance could thus face out towards the sea with daylight and view in three directions. A screen of wood and glass runs around the house and unite interior and exterior spaces on a base of in-situ cast concrete. The living room opens up through large sliding doors onto three terraces, one of which is sheltered from the winds and facing south and one is completely open to the water to the east. The building section with a unifying arcuate roof creates the spatial quality of the interior but also defines the entire character of the building. The horizontal openess of the main space out towards the sea is balanced by its verticality, an internal ridge height of 6 meters (18 feet).

The tent-like room and silhouette of the house connects to the idea of the least complicated way to spend time in nature, but it is also inspired by the older Swedish pavilion- and gazebo architecture, light buildings carefully placed in the landscape. The results often have a flavour of easy going summer life, yet sometimes surprisingly grand in their expression.

Construction and finishes are made entirely of wood with the exception of a steel girder distributing loads above the main facade. Curved glulam beams rest on the low gable facades and meet along a ridge roof beam. Facade panels and trellis screens are made of cedar wood.

Tham & Videgård Arkitekter

 

Tags: exterior, interior, Sweden, Tham & Videgård Arkitekter

Author: Fidan Jovanov

 

A young enthusiast with a passion for home decor and architecture, I love writing articles that inspire and guide readers in transforming their spaces into stylish, functional, and beautiful environments.

 

Recent posts in Architecture

 
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments