Family House Pernek by Studeny architects in Slovakia

Project: Family House PernekΒ  Β 
Architects:
Studeny architects
Location:
Pernek, Slovakia
Area:
2,152 sf
Year: 2022
Photographs by:
Alex Shoots Buildings

Family House Pernek by Studeny architects

Family House Pernek, designed by Studeny architects in Pernek, Slovakia, embraces the natural beauty of its surroundings while providing a simple and unobtrusive living space. Situated on a sloping plot of land, the house utilizes the terrain and blends harmoniously with the environment. The concrete shell construction, without internal supports, allows for an open interior layout connected by a staircase. With a glass wall facing south, the house seamlessly integrates with its surroundings, offering expansive views of the garden and adjacent forest. The thoughtful design creates a tranquil and connected living experience, where nature takes center stage.

The assignment of the project was a family house on a sloppy plot of land on the outskirts of the village of Pernek, western Slovakia. The site is located in the natural surroundings of the Small Carpathians mountains.

Our intention was to make a simple, undemanding house that uses the terrain of the plot and blends in with the environment. Provide housing with the greatest possible connection with the surrounding nature. We placed the house on the slope below the road to allow its residents to observe the nature of the opposite forest and thus freed up the flat part of the plot for the garden.

The construction of the house is a concrete shell (without internal supports), made of monolithic concrete, which is admitted in the interior. The only facade of the house is a glass wall in the south direction, through which it communicates with its surroundings. The other areas of the house are grassed and blend in with the terrain.

We designed the floor plan of the house in the shape of an isosceles trapezoid, mirroring its longitudinal profile. The interior space is free, divided into two floors connected by a staircase. Downstairs, in contact with the garden, is a multifunctional space in which there is a living room with a work corner and the parent’s bedroom, a kitchen with a dining room, and the technical background of the house.

On the upper floor, there are two children’s bedrooms, a bathroom, and an entrance area. All living rooms are oriented through large windows in the southern direction towards the garden and the forest.

Studeny architects

 

Tags: compact, exterior, forest, interior, landscape, modern, nature, Slovakia, Studeny architects

Recent posts in Architecture

 
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments