BP House by Rakta Studio in the Serpong Sub-District of Indonesia

Project: BP House
Architects: Rakta Studio
Location: Serpong Sub-District, Indonesia
Area: 8,611 sf
Photographs by: Mario Wibowo Photography

BP House by Rakta Studio

The BP house is a spectacular contemporary dwelling located on a corner plot in BSD city, Indonesia. The exterior of the home boasts a beautiful concrete shell with a section covered by wood, giving it a stylish modern appearance. On the inside, the home makes use of an open floor plan that takes advantage of the large glazed surfaces to scatter the sunlight throughout the entire interior. It was designed by Rakta Studio, who you might recognize from our showcase of their PJ House project.

The BP House is located on the street corner in one of the cluster in BSD City, Tangerang, a relatively new district on the outskirts, lying West of Jakarta, Indonesia. The house is formed of exposed concrete boxes, stacked and shifted form each other. Upon arrival, the main entrance is reached via a large ramp that runs along in front of the house. In this way, we are greeted with hanging concrete box that covered with wooden material as the main vocal point. While the main living spaces are elevated to the second and third floor to improve the visual conditions and allow rooms for service located on ground.

The wooden material is chosen to clad all over the hanging box to create a warm lightweight body while the other main building material used an exposed concrete wall to create a heavy base for the house. Facing on the other side of the house, we are greeted with a hanging exposed concrete box. As a welcoming space from the entrance foyer to the living area through a corridor way, it opens the area of the pool that is located in a kind of inner courtyard alongside of the house.

The L-shape between the living area and the bedroom forms a covered shaded area, take advantage of the best qualities of its privileged private inner court and swimming pool area. Enclosed with transparent and translucent glass, sunlight shed into the living space at the center with a gentle touch.

There is a zen garden as a transition before entering the master bedroom from the living room, while the exterior wall of the bedroom is covered with the vertical garden as well. The curved stair also catch another attractive yet beautifully placed on the corner that facing through the 2 sides of large opening glass of the building façade. On the upper floor the bedrooms and master bedroom are on the top and have a glass window to look over the pool in the inner court.

Rakta Studio

 

Tags: bp house, contemporary, exterior, Indonesia, interior, luxury, modern, Rakta Studio, serpong sub-district

Author: Fidan Jovanov

 

A young enthusiast with a passion for home decor and architecture, I love writing articles that inspire and guide readers in transforming their spaces into stylish, functional, and beautiful environments.

 

Recent posts in Architecture

 
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments