T-House by DBDA in Ramat Gan, Israel

Project: T-House
Architects: DBDA
Location: Ramat Gan, Israel
Area: 3,229 sf
Photographs by: Courtesy of DAVID BEN DAVID
Instagram: https://www.instagram.com/dbda_studio/

T-House by DBDA

The planning and design of the structure were guided by three main challenges: maximizing natural light as the primary generator, blurring the boundaries between the interior and exterior, and maintaining a consistent and seamless design in both the external and internal appearance of the building.

The spatial planning instructions granted a unique and challenging character to the plot. The spaces on the ground floor were spread out according to the client’s requirements, with great attention to creating them as independent entities that together form a continuous and immersive narrative and experience.

The kitchen is located at the front part of the building, while the living space on the opposite side opens up to the garden and the pool through its two facades, connected by a visual axis and a walking path. The ceiling of the living space extends outward in a unified plane, blurring the boundaries between the interior and exterior of the structure. Between these two areas, one can find the dining corner, where the house converges both horizontally and vertically.

The dining corner is surrounded by lightweight steel stairs painted in white, integrated with wooden steps that have the same finish as the flooring in the rest of the spaces. The walkway and the ascent of the stairs evoke similar optical and aesthetic sensations, thus providing a unified experience. In the center of the space and at the top of the stairs, a glass ceiling is designed to illuminate the central space with natural light, creating dynamic and ever-changing lighting without limits. As a result, the materials—wood, steel, and plaster—vary as one ascends or descends the stairs.

The details of the facades, the stairs, and the horizontal and vertical light openings are woven together in a cohesive concept, creating a comprehensive experience. Starting from the entrance on the ground floor and ascending the stairs towards the source of natural light, the structure unfolds and generates additional dynamism. The white concrete walkways intersect and correspond with the brightness of natural light. The descent is textured by warm wooden steps, contrasting the skyward orientation of natural light and the brightness.

The contrast intensifies as one ascends to the second floor of the building. In the master bedroom, a custom-made carpentry wall cabinet was designed, with one of the doors leading to a bathroom covered in dark stone, textured and intersecting with a strip of natural light that spreads along the bathroom, giving the stone a new and dynamic texture.

-Project description and images provided by DBDA

 

Tags: contemporary, DBDA, exterior, interior, Israel, luxury, minimalist, modern, Ramat Gan

Author: Fidan Jovanov

Fidan Jovanov
 

A young enthusiast with a passion for home decor and architecture, I love writing articles that inspire and guide readers in transforming their spaces into stylish, functional, and beautiful environments.

 

Recent posts in Architecture

 
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments