IC House by PAR Arquitectos in Lo Barnechea, Chile

Project: IC House
Architects: PAR Arquitectos
Location: Lo Barnechea, Chile
Area: 3,067 sf
Photographs by: Diego Elgueta

IC House by PAR Arquitectos

PAR Arquitectos has completed the design of the IC House in the Lo Barnechea commune in Chile. This contemporary dwelling offers a bit over 3,000 square feet of living spaces to its residents with a minimalist design and an emphasis on concrete and bricks as the main construction element. On the inside, the color palette takes on a warmer turn with the usage of wood elements.

According to the land area of the land, and in order to favor a lower occupation of land that allows a larger patio/garden area, it is that the programmatic distribution of the order is defined, concentrating the common spaces on the first floor and the areas private on a second level.

Complementary to this and in response to the recognition of an almost flat terrain, with high exposure to solar radiation, surrounded by a mountainous geography, typical of the northeastern area of the city of Santiago; It is developed as a principle to work a superior body of hermetic and very synthetic condition, under a wall-volume support relationship, which in its eastern projection builds different spatial situations; the relation of access and closing towards the street, the inner central vacuum in double height and the gap of the lower level as an eave mode that constitutes the shelter and containment for the first-floor interior enclosures.

At the same time, framing is worked with the presence of a linear staircase as an element that accompanies the transfer route of the house, distributing and giving spatiality to the circulation circuit. Structurally the project is composed of means of a defined basement in reinforced concrete that supports the chassis of a light mezzanine slab, on which the upper volume built-in Ecowall panels is composed.

The transition between these two elements occurs through a continuous perimeter beam as an orthogonal ring that borders the masonry and allows the upper body to be possessed generating the unity and continuity that is sought. In relation to the materials, the use of brick and veneer was favored, worked under the same format, 29x7cm and finished, rustic sandblasted; decision that allowed to improve the energy efficiency of the upper level, reduce construction costs, and the possibility of maintaining the formal homogeneous character next to the work of grain, permeability and transparency of the skin.

PAR Arquitectos

 

Tags: bricks, Chile, contemporary, exterior, IC House, interior, minimalist, modern, PAR Arquitectos

Author: Fidan Jovanov

 

A young enthusiast with a passion for home decor and architecture, I love writing articles that inspire and guide readers in transforming their spaces into stylish, functional, and beautiful environments.

 

Recent posts in Architecture

 
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments