House in the Valley by idsp arquitetos in Vale des Laranjeiras, Brazil

Project: House in the Valley
Architects: idsp arquitetos
Location: Indaiatuba, Vale das Laranjeiras, Brazil
Area: 7,889 sf
Photographs by: Manuel Sa

House in the Valley by idsp arquitetos

idsp arquitetos is a studio from Brazil whose House in the Valley project ticked quite a few boxes in our interests when it comes to contemporary residences. This stunning residence has almost 8,000 square feet of living spaces, placed on an enormous 32,291 square foot lot overlooking the city of Indaiatuba in the Vale das Laranjeiras, Brazil. The gently sloping site creates the opportunity for this two-story contemporary home to get breathtaking views of the valley below from most of its rooms designed with a warm yet minimalist interior design.

House in the Valley by idsp arquitetos in Vale des Laranjeiras, Brazil

The residence is located in one of the first urban allotment of the district of Itaici, in the city of Indaiatuba, interior of São Paulo: the Valley of Laranjeiras. Formed and constituted by a Portuguese’s community, in the early 1980s, it carries in its streets the names of localities and cities of that country.

The site, with 3.000m², has a gentle slope towards the two lakes that exists in the bottom of the valley. The project sought to implement the building providing relationships with some neighbors, maintaining a pre-existing insertion, height and logic, privileging users’ privacy and creating paths and surprises from access to free and complete contemplation of the landscape. The spaces were distributed according to the best solar orientation and directed to the main visual axes for the lush landscape of the valley. The social and service areas were arranged on the ground floor, in the center of the site, integrated into the leisure spaces, forming an “L” shape. In a lower plateau, at the bottom of the site, a concrete sports court and a grass field for soccer practice were arranged, associated with granite steps that serve as bleachers. On the upper floor, there are five suites and an office;

House in the Valley by idsp arquitetos in Vale des Laranjeiras, Brazil

The landscape, the pre-existences and the history of the formation of the allotment were the main guides for the project’s language. However, the project has no intention of mimicking, but adding a new meaning to the valley, drawing attention to the exuberant nature that still remains in that place. The project sought to explores ludic aspects in the compositions that alternate the apparent concrete and the white plaster, crossing the Iberian origin of the allotment with the legacy of the urban landscape of the interior of São Paulo, where the structure-fence dichotomy is so recurrent in the buildings.

It was adopted the construction system in reinforced concrete, traditional and common in the region, for its more affordable costs. Local materials such as pink granite, marbles and crystallites were used in the counters, fireplaces and washbasins. Ceramic flooring in the social and leisure areas and wooden block in the intimate areas.

idsp arquitetos

House in the Valley by idsp arquitetos in Vale des Laranjeiras, Brazil

House in the Valley by idsp arquitetos in Vale des Laranjeiras, Brazil

House in the Valley by idsp arquitetos in Vale des Laranjeiras, Brazil

House in the Valley by idsp arquitetos in Vale des Laranjeiras, Brazil

House in the Valley by idsp arquitetos in Vale des Laranjeiras, Brazil

House in the Valley by idsp arquitetos in Vale des Laranjeiras, Brazil

House in the Valley by idsp arquitetos in Vale des Laranjeiras, Brazil

House in the Valley by idsp arquitetos in Vale des Laranjeiras, Brazil

House in the Valley by idsp arquitetos in Vale des Laranjeiras, Brazil

House in the Valley by idsp arquitetos in Vale des Laranjeiras, Brazil

House in the Valley by idsp arquitetos in Vale des Laranjeiras, Brazil

House in the Valley by idsp arquitetos in Vale des Laranjeiras, Brazil

House in the Valley by idsp arquitetos in Vale des Laranjeiras, Brazil

House in the Valley by idsp arquitetos in Vale des Laranjeiras, Brazil

House in the Valley by idsp arquitetos in Vale des Laranjeiras, Brazil

 

Tags: , , , , , , , , ,

Recent posts in Architecture

 
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments