BC House by N2B Arquitetura in Ribeirao Preto, Brazil

Project: BC House
Architects: N2B Arquitetura
Location: Ribeirao Preto, Brazil
Area: 5,005 sf
Photographs by: Carolina Mossin

BC House by N2B Arquitetura

The BC House is a majestic modern dwelling located in Ribeirao Preto – a pristine location within Sao Paulo, Brazil. The home is placed on an elevated plot, giving it some outstanding privileged views to its 5,000 square feet of living spaces. It was designed by N2B Arquitetura – the studio behind the design of the recently showcased Painal Farm in Cravinhos, Brazil.

The project is located in the city of Ribeirão Preto – São Paulo, in one of the highest plots of the condominium. Due to the altitude and the great slope of the terrain, the lot has a privileged view, but it is projectually challenging.

Analyzing these characteristics, the most obvious architectural point was to direct to a fully staggered house following the natural profile of the land, but the clients needed a house with ample and integrated social environments. To meet customer expectations and adapt to the terrain, the architects chose to create the entrance to the house on a half level, minimizing the sensation of staggering.

The facade of the house was designed to be imposing and solid, but at the same time bring a feeling of lightness. For this, the entire length of the upper floor was worked in exposed concrete, ending in both sides a structural balance.

The entrance door is hidden and mysterious, hidden behind this monolithic façade block and is only identified by the footsteps on the path amidst the landscape work. In this journey to the door, the guest is submitted to a slight feeling of enclosing, but that ceases the moment the door opens and the guest is faced with the integrated environments and the double ceiling height, starting to have a new sensation. At this half-level entrance, the guest chooses to go up or down a flight of stairs. The flight of stairs to the social area is wider making it more inviting than the upper flight, which leads to the intimate floor of the bedrooms.

As for the interior of the house, the office chose to bring exposed concrete, the same as the façade. Shades that matched the concrete were also worked, within the palette of gray, white and natural wood. Following the client’s premise of having the social area integrated, but which could eventually be used separately, a large sliding door was created that when closed separates the living room from the gourmet area.

On the upper floor, all circulation that leads to the bedrooms is faced by the double height of the living room. The two environments chosen to have a privileged view of the landscape’s horizon were the master suite and the intimate room, both facing the back of the land.

N2B Arquitetura

 

Tags: bc house, brazil, contemporary, luxury, modern, N2B Arquitetura, nature

Author: Fidan Jovanov

Fidan Jovanov
 

A young enthusiast with a passion for home decor and architecture, I love writing articles that inspire and guide readers in transforming their spaces into stylish, functional, and beautiful environments.

 

Recent posts in Architecture

 
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments