Apartment Britania 305 by Lugares Colectivos Arquitectos in Pereira, Colombia

Project: Apartment Britania 305
Architects: Lugares Colectivos Arquitectos
Location: Pereira, Colombia
Area: 430 sf
Photographs by: Yeferson Bernal

Apartment Britania 305 by Lugares Colectivos Arquitectos

The project arises as a response to two underutilized spaces in the apartment, the first, a large terrace located on the lateral side of the living room, which the builder of the housing project delivered only painted white and with a dark floor; and the second, a free area with an upper void next to the kitchen, which the inhabitants of the apartment used as a storage room.

Both spaces were denoted abandoned and the owners did not use them, to the point that the terrace, which in principle would be a great attraction of the apartment, was kept closed from view because it was not a conducive space to carry out any activity, added that, not having a roof, due to the high rainfall in the city, further limited its use.

As a result of this situation, we seek to rehabilitate these spaces to re-inhabit them, that is, instead of being waste from the apartment, they are two focal points for new activities that change the dynamics of the inhabitants and foster the creation of new interactions and relationships. .

In this way we intervene the terrace so that it becomes that close landscape of the adjoining room and, in turn, an extension of it, a new covered but open space, conducive to social gatherings, family gatherings, etc., provided with fixed furniture, in this case a chair cast in concrete, which configures the space and has a permanent place to stay; We also understand this terrace as a sheltered outdoor area that we molded from the empty “L” shaped bench and a wall covered in metal sheets, which is interrupted in the middle by a planter embedded in the bench and five hanging pots, which allow us to exalt the place with local vegetation, for close enjoyment when the space is in use and distant, as a contemplative element from the room.

In relation to the space adjacent to the kitchen, our first operation was to define a use consistent with its location within the apartment, we enabled it as a wine cellar space – coffee, opting as a first operation to give it a more domestic and human scale, at the same time. to eliminate the record that was had of the space from upper floors, with a metal frame of beams that we later covered in part with vines; We developed a tape cabinet that on the wall becomes an additional storage for the kitchen and continues as a bench-drawer on a space with opal glass, we placed an additional counter facing it where we propose that it serve as a coffee station; In the center of the space we find a table with a metallic structure that supports a calacata marble and on it three subtle hanging lamps.

We have provided the apartment with attractive places for users and visitors, which have managed to positively affect the daily life of its inhabitants and add value to some areas, previously waste, which are now the most relevant points of this home.

-Project description and images provided by Lugares Colectivos Arquitectos

Plans

 

Tags: apartment, Apartment Britania 305, britania 305, Colombia, interior, Lugares Colectivos Arquitectos, Pereira

Recent posts in Apartments

 
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments