The Mango Tree House by Ujjval Panchal and Kinny Soni in Bhopal, India

Project: The Mango Tree House
Architects: Ujjval Panchal, Kinny Soni
Location: Bhopal, India
Photographs by: Dhrupad Shukla

Mango Tree House by Ujjval Panchal and Kinny Soni

The Mango Tree House is a unique private residence in Bhopal, India, built around large mango trees that are 50 years old. The design is inspired by the experience of being surrounded by the trees and the architects sought to create private living spaces while maintaining the feeling of being among the foliage.

The house consists of two blocks connected by passages and features a solid wall envelope with spaces designed as pavilions facing the trees and large glass walls, tall openings, and flat ceilings to blur the boundaries between inside and outside. The use of materials such as cotton white walls and uniform granite stone flooring enhance the experience of being connected to the landscape. The lighting design emphasizes the continuity of spaces towards the trees, creating delightful transitions throughout the day.

The Mango Tree House, is a private residence of Mr. Jain in Bhopal-India. As the name suggest this house is built around several large 50 years old mango trees. The house consists of two major blocks connected through passages. One accommodates private areas such as living room, bedrooms, kitchen & dinning – where the other accommodates formal seating, guest room, studio, gym and swimming pool.

Mango trees were the most important elements of this site when we started thinking about designing this house. Experience of being under the large foliage of mango trees was our inspiration. We wanted to create private living spaces without compromising the feeling of being under foliage of mango trees.

This house plan is conceived as a solid wall envelope from outside giving privacy to the house. Inside this envelope all the spaces are designed as pavilions facing trees, where inside becomes outside and vice versa. We used large glasses as transparent walls to enclose spaces, without compromising experience of being under the trees. Tall openings, flat ceilings and continuous floor levels further blur the boundaries of inside and outside. Various passages, staircases and terraces at different floor levels create new vistas and interesting movements around the mango trees.

For each material, selection emphasis was again given to enhance the experience of being connected to the landscape. Cotton white walls and ceilings, uniform granite stone flooring prolong the experience of being close to outside. Wooden ceilings of the upper spaces merge with the tree foliage. Careful selection of delicate and low wooden furniture does not interrupt openness of the plan, yet creates cozy living spaces. Interior and exterior lighting design emphasized the continuity of spaces towards trees. Lighting controls are programmed to create delightful transitions through different times of a day.

Ujjval Panchal

 

Tags: Bhopal, exterior, India, interior, Kinny Soni, Ujjval Panchal

Author: Fidan Jovanov

Fidan Jovanov
 

A young enthusiast with a passion for home decor and architecture, I love writing articles that inspire and guide readers in transforming their spaces into stylish, functional, and beautiful environments.

 

Recent posts in Architecture

 
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments