Library House by Fria Folket & Hanna Michelson in Stockholm, Sweden

Project: Library House
Architects:
Fria Folket + Hanna Michelson
Location:
Stockholm, Sweden
Year: 2022
Photographs by: Courtesy of Fria Folket + Hanna Michelson

Library House by Fria Folket & Hanna Michelson

Library House, designed by Studio “Fria Folket,” is a harmonious blend of diverse lifestyles. Centered around a captivating library, the residence frames a serene courtyard, offering views to the south while discreetly concealing its other facades. Comprising four gable-roof buildings, each tailored to specific functions, the house aligns with the sun’s movement, transitioning from social to private spaces.

Library House was designed to meet the requirements of a ceramicist and a lawyer in need of a house capable of holding their extensive book collection as well as providing them with spaces for work and creative activity.

Having different needs and rhythms and at the same time enjoying each other’s company and presence – the couple wanted a house where they could find peace to work individually without entirely screening each other off. Responding to these requests, architectural Studio “Fria Folket” composed a house organized around a library in the shape of a book gallery framing a small courtyard.

The house is situated on the edge of a sparse pine forest by lake Voxsjön, right next to the family ́s original home and garden, Villa Skoghem, a forester ́s residence from the early 20th century. While the north, east and west facades are quite closed to the surroundings with just a few carefully selected outlooks, the south side opens toward the lake.

Four gable-roof buildings complement the centrally located library, each one solving its own specific part of the program in accordance with the adjoining section; the East building – Cooking and gardening, the South building – Arts and crafts, the West building – Law, science and music and the North building, accommodating the areas for rest and recovery – Meditation and self-development. Linking the volumes together – thematically as well as systematically – the library functions as the core and bloodstream of the project.

The four houses are organized in the order of the sun’s movement with the starting point of the house, i.e the entrance, in line with the starting point of the day, in the east. Moving through the house the sun finally rests, just like the house, in the north.

The degree of privacy follows the same loop. From the most social spaces, hallway, and kitchen, to the most private spaces at the end of the circle. The clockwise movement is encouraged by the placement of the windows providing views towards the surroundings when walking clockwise in opposed to facing the closed bookcase walls when moving counterclockwise.

Four doors, one in each corner of the book gallery, offer access to the courtyard from all parts of the house, making it easy to move between the inside and outside.

The strong square-shaped boundary made up of the bookcases in addition to the transparency of the glassed framing of the courtyard, amplifies the perception of the library extending beyond the climate shell, programming the courtyard into an open-air reading space. A room is defined by its purpose rather than its physical limits.

Considering the wide color spectrum of the library the materials of the interior are few and austere. Against the blond palette of white, whitewashed pine, and natural pine, the ceramic tiled floor stands out with its warm brick-red color.

In pursuit of sustainability, the house has been customized to the families existing furniture in order to reduce the need to buy new and replace. In consequence, the iconic Ikea bookcase” Billy” has played an essential part in determining the measures of the house being the holder of the existing library.

With the further intention of reducing the environmental footprint, the walls and roofs have been constructed free from plastic and insulated with flax fibers according to the vernacular traditions of the area. The facade is clad with untreated heart pine from a local sawmill and the concrete-free foamglass foundation is made from recycled glass. The rainwater from the aluzink-clad roof is collected in an underground tank providing the greenhouse with water.

In line with old Nordic building traditions, one of the studios has been constructed so that it can be disconnected from the rest of the house in regards to heating. This provides the option to downsize the house when the temperature drops.

A certain sense of rhythm pervades the house as the grid of the construction articulates in the load-bearing glass partitions, manufactured at local window carpentry. Like barlines on a piece of sheet music, the posts divide the bookshelves like beats in a measure.

Fria Folket + Hanna Michelson

 

Tags: Fria Folket & Hanna Michelson, home, house, library, Stockholm, Sweden, traditional

Author: Fidan Jovanov

 

A young enthusiast with a passion for home decor and architecture, I love writing articles that inspire and guide readers in transforming their spaces into stylish, functional, and beautiful environments.

 

Recent posts in Architecture

 
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments