House VMVK by dmvA in Sint-Katelijne-Waver, Belgium

Project: House VMVK
Architects:
dmvA
Location:
Sint-Katelijne-Waver, Belgium
Area:
5,446 sf
Photographs by: Frederik Vercruysse

House VMVK by dmvA

The House VMVK, designed by dmvA in Belgium, presents a unique approach to building a single house in a beautiful woodland setting, despite the challenges of a poorly oriented site. The design process involved in-depth form studies, adherence to town-planning regulations, and a deep respect for nature.

The house stands out with its distinctive rural and amorphous form, featuring a hipped roof with varying angles of inclination, culminating in a flat top. The unconventional layout allows for a reverse living arrangement, with the main living spaces located on the upper floors to maximize the enjoyment of the breathtaking views. Additionally, a large roof terrace provides an elevated vantage point to immerse in the natural surroundings.

How to build a single house in a wonderful environment of woods, just next to the โ€˜Nete-valleyโ€™ on a badly orientated site?

Extremely profound form-studies, town-planning regulations and a respectful attitude to nature defined the design-attitude.

Characteristic to the concept is the rural, amorphous form with a hipped roof with different angles of inclination, flattened on top, and โ€˜living the other way aroundโ€™, meaning living on the upper floors and the big roof terrace in order to enjoy the splendid view.

The use of white lacquered zinc for both roof and walls reinforce the house as an icon in nature.

dmvA

 

Tags: Belgium, dmvA, exterior, interior, modern, Sint-Katelijne-Waver

Author: Fidan Jovanov

Fidan Jovanov
 

A young enthusiast with a passion for home decor and architecture, I love writing articles that inspire and guide readers in transforming their spaces into stylish, functional, and beautiful environments.

 

Recent posts in Architecture

 
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments