House in Koidu Villa by Kadarik Tüür Arhitektid in Estonia

Project: House in Koidu Village
Architects:
Kadarik Tüür Arhitektid
Location:
Estonia
Area:
2,314 sf
Photographs by:
Tõnu Tunnel

House in Koidu Villa by Kadarik Tüür Arhitektid

A one-story private house in Koidu village, Estonia offers different views from every angle and is designed to maximize southern and western sunlight. The main building and the grill house create an inner rectangular courtyard with golden ratio proportions for privacy. The living room is spacious and opens to the south and west with a terrace and special sun window for evening light. The project uses wood in structural design and on the façade, made from local Estonian laminated wood and larch wood, which is weather-proof and long-lasting. The project is nominated for a wooden structure award in Estonia.

One story high private house is located in Koidu village, Estonia in a private housing area. The geometry of the building is inspired by the plot and the movement of the sunlight. The building is a shape-shifter offering different views from every angle and changing its form to catch as much warm southern and western sunlight as possible.

The main building was erected on the western side of the plot while the grill house stands on the east side inside a small hill and acts as an echo of the main building. Between these two volumes an inner rectangular courtyard is created with golden ratio proportions. The landscape protects the yard from the traffic noise and offers privacy.

Spacious living room, with a height up to 6 meters, is located on the western side of the building and opens into both south and west. The living room is tightly connected with the terrace outside. The shape of the patio is also created to follow the sun and open to the south and west. The main part of the terrace is covered with the edge of the roof protecting it from the rain. The wide overhang protects the living room from the sharp and hot summer sun. In the winter when the sun is lower, the light passes under the eave to warm the building. There is a chance that a neighboring house will block the western sunlight in the future. To maintain the access of the valuable evening light into the living room, a special sun window was created higher from the eyelevel.

Main parts of the constructions are made out of stone and laminated wood. The facades are covered with painted larch wood. The natural tree sap in the wood protects the material and holds is appearance for decades without any artificial additives.

The most important material in this project is wood, which is used in both structural design as well as on the façade. Wood is a renewable material and the production has a relatively small ecological footprint. Laminated wood used for the roof construction in this project is made out of local Estonian wood and produced by an Estonian company Arcwood.

The facades are covered with painted larch wood. The natural tree sap keeps the material weather proof and it can last for decades.

This project is also nominated for the best wooden structure award in Estonia this year.

Kadarik Tüür Arhitektid

 

Tags: contemporary, Estonia, exterior, interior, Kadarik Tüür Arhitektid, modern

Author: Fidan Jovanov

 

A young enthusiast with a passion for home decor and architecture, I love writing articles that inspire and guide readers in transforming their spaces into stylish, functional, and beautiful environments.

 

Recent posts in Architecture

 
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments