House in Avanca by nu.ma in Portugal

Project: House in Avanca
Architects: nu.ma | unipessoal
Location: Avanca, Portugal
Area: 2,690 sf
Photographs by: Ivo Tavares Studio

House in Avanca by nu.ma

nu.ma has designed the House in Avanca, a residential project of a contemporary home that offers about 2,690 square feet of minimalist living spaces. The concrete shell provides all the privacy that the residents of this home needs, but it also allows the interior to open up to a beautiful outdoor spaces with a swimming pool.

The Site

The lot, where the house is inserted, have a non-regular shape, longitudinal and perpendicular to the street Dr. Egas Moniz, Avanca. The solar orientation (from the street to the interior) is North – South. Concerning the topography, the lot has a slope of 85cm, from the entrance.

Inserted in a consolidated urban area, and to ensure the privacy, the program of the house was turned exclusively to the interior of the lot.

Formal and Functional Constraints

Being inserted in a planning with approved rules, the shape of the building was restring by those rules and the principal volume should have 9x9m and two floors. On south of this volume another volume with 6m length and with only one floor.

We start with a platform merged on the terrain, were the house was inserted.

To avoid the massive effect of the building on the elevations, we designed a set of lines, merging the floors and establishing some rules on the windows and façade finishes. The result was the division of the elevations in three equal parts: S0+S1+S2 (2.1+2.1+2.1m)

This rule allowed to create a recess, trough the rotation of the section S0, to emphasize the entrance on the house.

Program

Concerning the program of the house, the interior spatial distribution is separated by function and by floors. The social/service area, at the ground-floor, is composed by the entrance hall, the toilet, office/library, kitchen, dining/living room, garage and laundry.

On the 1st floor, the private area, is composed by the rooms; toilet and the master suite. The master suite as a direct access to the exterior terrace at south. This last one with a exterior connection to the exterior swimming pool on the ground floor

nu.ma | unipessoal

 

Tags: avanca, contemporary, exterior, house in avanca, interior, minimalist, modern, nu.ma, Portugal

Author: Fidan Jovanov

Fidan Jovanov
 

A young enthusiast with a passion for home decor and architecture, I love writing articles that inspire and guide readers in transforming their spaces into stylish, functional, and beautiful environments.

 

Recent posts in Architecture

 
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments