Caldeira House by Filipe Pina in Vila Nova de Foz Coa, Portugal

Project: Caldeira House
Architects: Filipe Pina
Location: Vila Nova de Foz Coa, Portugal
Area: 2,906 sf
Year: 2021
Photographs by: Ivo Tavares Studio

Caldeira House by Filipe Pina

In the historic centre of Vila Nova de Foz Coa, the project focuses on the rehabilitation of a devolved building built at the end of the 19th century, transforming it into a single-family dwelling, where historical architectural features are adapted to a contemporary housing reality.
The southern elevation of the building has suffered over the years, depending on the needs of the former owners, different alterations and associated constructions, with no architectural link with the original construction. However, slate thresholds are highlighted as the main coating applied on shale masonry structure.

It is on the basis of these two notable elements (slate and shale) that it is proposed to reconfigure space and elevation, still responding to the traditional method of construction, which seeks to highlight the back elevation, directed to the south, and to assume it as the new main elevation of the dwelling.
Without overlooking the historical value of the remaining stretches, the existing elements of granite sawmills and masonry are recovered on the northern and spring stretches, and new fans are opened south, leaving the ruins in shale, outer walls and the colours of nature uncovered for those living inside the house.

At the constructive level, traditional solutions have been chosen, with the selection of materials of natural origin, such as lime towing for the façades, wooden frames, wooden flooring, insulation with agglomerated cork on floors and application of slate thresholds.
At programmatic level, the dwelling is organised on two levels, the main access being made by the southern elevation at level of floor 0. It is on this floor that the whole social area is distributed in a connected space, bounded only by the pre-existing inner walls, in shale masonry. On floor 1, the three-quarters are organised in a game of symmetrics and rotations, where the meeting point culminates in a wide space for the natural landscape typical of the region.

-Photographs and project description provided by Ivo Tavares Studio

Drawings

 

Tags: contemporary, exterior, Filipe Pina, interior, ivo tavares studio, modern, Portugal, Vila Nova de Foz Coa

Recent posts in Architecture

 
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments