Thai Binh House by Chu Ngoc Anh Architects in Dong Hoang, Vietnam

Project: Thai Binh House
Architects: Chu Ngoc Anh Architects
Location: Dong Hoang, Vietnam
Area: 6,458 sf
Year: 2020
Photographs by: Hoang Le

Thai Binh House by Chu Ngoc Anh Architects

Designed by Chu Ngoc Anh Architects, the Thai Binh House is a masterful contemporary dweeling set in the Dong Hoang countryside in Vietnam. It offers just under 6,500 square feet of wonderful living spaces interconnected with the landscaped outdoor areas that surround the house.

The project is located in the rice-growing countryside adjacent to Thai Binh city. Most of the population here is engaged in agriculture and rice cultivation. The current architecture in the village is mainly 1- to 2-story houses and very few traditional single-story rural houses with sloping roofs are left.

The house is where grandparents live and their grandchildren come to visit every weekend. The current land is being cultivated by grandparents with the model of “subsistence agriculture” consisting of vegetable and fruit orchards, fish ponds, chicken farms, and a combination of rice cultivation in the field. Therefore, the design plan revolves around the most important criterion that is suitable for their lifestyle and daily living habits. Other criteria are natural ventilation, good lighting, reduced energy consumption, and utilization and reuse of rainwater for daily life. The advantage of the house’s location when it has 3 open sides is wide views of the garden and pond and receiving good South winds. The main house façade faces the west.

With a design spirit that brings closeness and familiarity to the elderly (who do not desire any change), the architect team chose the shape and language of the house in the direction of a “traditional Northern house”, but with a modern touch. The main white block is located on the same place as the old house (the house has deteriorated over the years). The red brick block is unique with vertical rotation. By applying block rotation at the main face, the house receives winds; the view of the garden and pond is increased. It also creates the impression of the contrast of shapes and architectural materials between the two blocks.

Most people in the countryside have to plant, harvest, and dry rice therefore a large multi-purpose yard is an indispensable feature for rural houses. The paddy drying yard is converted into a playground for the children or a place to gather for celebrations and boiling sticky rice cakes during the Tet holidays. This is a space that connects people with nature and their families with villages and local communities.

Because the front of the house is near the West, the architect team has arranged the veranda to act as a transitional buffer space between the inside and the outside of the house, and at the same time-space to reduce heat for the living room with shade trees. The use of “tree blinds” to block the sun and radiation helps to better regulate the temperature while still ensuring ventilation, and visibility and also softens the architectural space, helping people to connect closely with nature. With the need to connect the house with a large patio and yard while still ensuring a wide view, the architect team used a rotating wooden door system that simulates the image of a traditional “table door” with maximum opening capacity for all doors.

The door with vertical wooden rails helps to regulate light and reduce sunlight in the living room. The door system opens and closes easily to change the state, connecting more easily with the porch and creating a strong material array for the main façade. The red brick block is subjected directly to the strongest sun’s rays. Therefore, it should be strengthened against heat with the use of double-layer bricks (110mm wall) for the covering walls. Between the 2 layers of brick is an air gap of 50mm wide that helps air circulate to slow down the heat transfer process. The outside of the walls is covered with an additional layer of red solid bricks to help prevent mold, and heat and increase the durability of the walls.

Sharing the same layout as that of traditional houses in the North (houses with 3 compartments and 2 wings), the main axis is set up from the yard through the veranda and into the living room and then the worshiping area. The auxiliary function axis located next to it that serves as the “wing” consists of the dining room, kitchen, master bedroom, and toilet. To ensure convenient access to the garden without affecting other spaces, a separate walkway for the grandparents with a roof is placed on the side of the house. Preliminary tables are also arranged along the path. After having picked vegetables in the garden, the grandparents will prepare them here before bringing them into the house.

To increase the connection and interaction between family members, the kitchen area and the group of trees are put in the center of the secondary function axis. Incorporating the kitchen into the atrium also creates a vertical connection with the 2 bedrooms upstairs.

The 2nd floor is where the bedroom of the 2 sons comes to play every weekend and a table tennis room for the whole family. We took advantage of the sloping roof space to make a small attic room, suitable for bedrooms and or playing areas for children. This small bedroom is located in the parent’s bedroom, so it is easy for parents to manage and interact with their children.

The roof tile has a large slope, so it is easy to collect rainwater for reuse. Rainwater is collected into a storage tank and a part is used for bathing and washing, the rest is used to support garden irrigation.

The house carries the spirit of contemporary rural architecture but retains traditional spaces and culture. We hope that the project will contribute to creating an identity for modern rural house architecture.

Chu Ngoc Anh Architects

 

Tags: Chu Ngoc Anh Architects, contemporary, Dong Hoang, exterior, interior, landscape, luxury, modern, nature, Thai Binh House, Vietnam

Recent posts in Architecture

 
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments