Stairway House by Bang Keun YOU in South Korea

Project: Stairway House
Architects:
Bang Keun YOU
Location:
South Korea
Area:
1.280 sf
Year: 2022
Photographs by:
Kwang Sik JUNG

Stairway House by Bang Keun YOU

This mountainside house seamlessly integrates with its surroundings. Its square bar design, blending simplicity and functionality, connects various living spaces with terraces, embracing natural light variations. Inspired by a nearby stone retaining wall, the exterior incorporates glass blocks for subtle openings, reducing visual weight. The result is a harmonious fusion of the residence with its stunning natural setting.

Site

A plot of land standing on the mountainside 520m above sea level and encircled by several layers of plots, similar to terraced rice fields. From there, you can appreciate a full 360° view of the surrounding landscapes. On the southern side, the South Sea is about 50 km away; on the northern side, the mountain with the stone retaining walls (built with local rocks) and a dense forest cover the western side. The road leads steeply to the top, then descends again, passes through new houses sites, and ends at a dead-end downhill road.

Space

The clients, a modest couple, had no specific requirements toward design functionality; they were, by the way, totally open-minded. In such a case, I created a whole day scenario based on the human movements inside and outside and detached it from the land’s physical conditions. That finally led to an ambiguous form. Being in nature, the form should be simple, and the materials should appear as if they have long coexisted with the surrounding elements. The simple form of square bars enables a certain linear functionality. As the plot of land was not extensive, the bars were curved into the ground like sponges. The curved sections of the square bar become a pathway (staircase) connecting the second floor as a folding fan. The curved parts are raised to create a frame for the main entrance.

On the eastern side, walls are removed, allowing the morning sunlight to flood the sleeping areas. The continuous linear space transitions into a second-floor bedroom, living room, and dining room and then concludes at the guest room on the upper part of the dining room without walls. The balconies from the bedrooms, the terraces from the living room, and the terraces from the guest room materialize the movements between the inside and the outside. Also, the skylights and light openings, which create variations in light, change according to the interconnected relationships between each space, seasonally and over time, enriching and adding depth to the narrow and long yet simple interior space.

Materiality

The solid stone retaining wall in the background profoundly impacts the house’s square masses; the same DNA of the stone wall was transplanted into the house envelope. Initially, the stone retaining wall patterns are standardized to compose the entire façade. The small interstices of the stone retaining wall are replaced with glass blocks, giving birth to subtle light openings and reducing the weighty perception of the structure. The stone retaining wall’s rough texture peels away the square masses’ outer shell, creating uniformity while evoking a light terracotta color to enhance the mise-en-scène. This effort also aims to establish a genetic homogeneity between the surrounding landscape visible from the ground and the newly formed square masses.

Bang Keun YOU

 

Tags: Bang Keun YOU, contemporary, exterior, interior, luxury, modern, South Korea

Author: Fidan Jovanov

 

A young enthusiast with a passion for home decor and architecture, I love writing articles that inspire and guide readers in transforming their spaces into stylish, functional, and beautiful environments.

 

Recent posts in Architecture

 
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments