Mercurius House by Studio Contekst in Antwerp, Belgium

Project: Mercurius House
Architects:
Studio Contekst
Location:
Antwerp, Belgium
Year: 2023
Photographs by:
Evenbeeld

Mercurius House by Studio Contekst

The Mercurius House in Antwerp, Belgium, designed by Studio Contekst, underwent a transformation from an industrial space to a residential dwelling. The ground floor, previously used for various purposes, was converted into living spaces with a new gate allowing natural light to enter. The concrete beams played a significant role in the interior and garden design, while the terrace and exposed brick walls added a touch of history to the urban oasis. Preserving art deco elements, such as round arches and mosaic parquet flooring, created a seamless blend of old and new, resulting in a unique and inviting home.

Originally, the building was conceived as two entities; a production space on the ground floor and an owner’s flat on the first floor with private access. The ground floor has had multiple functions throughout the years; from meat processing to car shop. The Antwerp neighborhood has evolved more towards residential in recent years, so converting the ground floor to living functions was a logical intervention.

The former industrial gate was replaced to allow natural light to enter from the street side. For this, we designed a gate with plastic grilles fitted in steel frames that were placed on guides. These ensure privacy and match the yellow brick of the facade. On the ground floor, we organized the daytime functions. With the grid of the concrete structure in mind, we determined the layout.

The concrete beams were sandblasted and played a defining role in both the interior as well as the garden. Relative to these structural elements, elements were added to create a playroom and utility room. The former superintendent’s office was reworked into a home office. The reuse of valuable elements has been applied on both a large and small scale in this project.

The factory lighting has been reworked to contemporary standards and serves, among other things, as a pendant above the kitchen. A large part of the industrial space was torn down to create a large terrace as well as a green oasis in the heart of the city. The terrace is β€˜floating’ towards the garden and the brick walls were left exposed to reveal the history of the place.

The former flat had some art deco elements that we preserved. The round arches of the former living space ‘separate’ the bedroom from the dressing room in the new design. Common threads throughout the spaces are the recovered mosaic parquet. We also chose ‘inserts’ to preserve other elements. In the former dining room, we solved the shower and bath combination this way.

Studio Contekst

 

Tags: Antwerp, Belgium, contemporary, exterior, interior, luxury, modern, Studio Contekst

Author: Fidan Jovanov

 

A young enthusiast with a passion for home decor and architecture, I love writing articles that inspire and guide readers in transforming their spaces into stylish, functional, and beautiful environments.

 

Recent posts in Architecture

 
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments