Hollywood Hills House by Francois Perrin in LA, California

Project: Hollywood Hills House
Architects:
Francois Perrin
Location:
Los Angeles, California, United States
Area: 9,000Β sf
Photographs by: Michael Wells

Hollywood Hills House by Francois Perrin

This Hollywood Hills House is a private residence located in Los Angeles, known for its stunning views of the city. Designed by Francois Perrin, the house merges with the landscape and has minimal visual impact. The steep topography and North-South orientation offers natural protection from the sun.

The building is four levels deep and half the living volume is underground. The foundation and retaining walls are made of concrete, serving as thermal mass, and with natural ventilation, air conditioning is not needed. The building’s skin is made of insulated glass, making it blend with the environment. Outdoor decks, including a terrace, pool, and patio, are equal in surface area to indoor living space, allowing for outdoor living.

This private residence is located in the Hollywood Hills, overlooking the City of Los Angeles. It is one of the rare remaining building lots of this neighborhood, also one of the few protected areas in the City. The building engages with the surrounding environment in order to produce an Architecture that merges with the Landscape. The contemporary design of the house interacts as well with the natural elements (air, sun and vegetation) but has only a little visual impact in the Hills.

The site has a very steep topography but mostly constituted of Bedrock. The North-South orientation offers a panoramic view of the LA basin while being naturally protected from the sun in the warm afternoons. The building casts itself into the site on four levels to create enough living area to accommodate the program but also to reinforce the climatic orientations of the design. Half of the living volume is located underground.

The foundations and retaining walls are made of concrete, which become the primary material of the house. It also creates a thermal mass for the building that in connection with the orientation of the house and its natural ventilation avoids the use of air conditioning. Water circulating through the metal sunscreens is naturally heated and redirected to the radiant floor system.

The building’s skin that opens itself on the exterior is made of insulated glass reflecting the surrounding vegetation. As a result the house disappears into its environment, still managing to open itself to it. The outdoor decks (terraces, swimming pool, patio) are equal in surface to the indoor and allow through the local climate to live outside for most of the year.

Francois Perrin

 

Tags: California, contemporary, exterior, Francois Perrin, Hollywood Hills, interior, LA, luxury

Author: Fidan Jovanov

 

A young enthusiast with a passion for home decor and architecture, I love writing articles that inspire and guide readers in transforming their spaces into stylish, functional, and beautiful environments.

 

Recent posts in Architecture

 
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments