Casa Attico by Atelier Matteo Arnone in Sao Miguel do Gostoso, Brazil

Project: Casa Attico
Architects:
Atelier Matteo Arnone
Location:
Sao Miguel Do Gostoso, Brazil
Year: 2023
Photographs by:
Federico Cairoli

Casa Attico by Atelier Matteo Arnone

Casa Attico stands on SΓ£o Miguel do Gostoso’s shores in north-east Brazil. Atelier Matteo Arnone’s architectural brilliance shines here. Wind and clouds embrace it, shaping responses to its unique setting. Elevated from the dunes, the building captivates with a sea view. Matteo Arnone focuses on natural ventilation, crafting the ground floor like a wind machine. The east side welcomes the breeze into geometric patios, ventilating bedrooms. The central kitchen commands the ground floor, visually connecting with upper levels. A private haven atop Casa Attico invites admiration of the vast natural panorama.

In the north-east of Brazil, on the shore of SΓ£o Miguel do Gostoso supported by the softest things: the wind and the clouds, rises Casa Attico, one of the recent and characteristic projects of Atelier Matteo Arnone. The influence of the morphology and its position connected to the wind has developed in the creator and client the will to imagine a new response to a completely new architectural solution. Therefore the core of the building rises just enough from the dunes to have a view of the sea and becomes a reference point for the landscape.

Observing both sections and plans of the house, we understand the willingness of Matteo Arnone to capture the natural ventilation that breaths all year for the east side and drive the ventilation of every space of the house. On the ground floor, the house is shaped as would be a wind machine. From the east side, the wind enters the patios and circulates geometrically according to the wall shapes, breaking the wind strength and ventilating the four symmetric bedrooms On the tower level the wind rises in between the two layers of the brickwork that composes the tower walls structure creating a natural ventilation of the façade.

The central kitchen faces four different patios, controls from the center of the ground floor, and the symmetrical spaces creating the heart of the house and its living core. The kitchen is visually connected with the first floor by a circle opening to the living and office space. The more we rise the the more we get this private feeling of being isolated in the middle of the vast nature, till the last floor, a tiny space to admire the Landscape.

Atelier Matteo Arnone

 

Tags: Atelier Matteo Arnone, brazil, contemporary, exterior, interior, luxury, minimalist, modern, Sao Miguel do Gostoso

Recent posts in Architecture

 
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments