Baan Akat-Yen Residence by Studio Krubka in Bangkok, Thailand

Project: Baan Akat-Yen Residence
Architects:
Studio Krubka
Location:
Bangkok, Thailand
Area: 17,222 sf
Year: 2020
Photographs by:
Beersingnoi, baanlaesuan

Baan Akat-Yen Residence by Studio Krubka

Baan Akard Yen is a two-story residential project in Bangkok, Thailand designed by Studio Krubka. The project was initially designed with a focus on circulations and openings, but was later redesigned to incorporate five courtyards and seven cast concrete walls that define separate zones while being linked by specific openings. The main hall, or “terminal,” is the centerpiece of the project and features four 45-foot tall cast concrete walls and ceiling with curved concrete ceilings and skylights to create a play of shadows and light.

Baan Akard Yen is a two stories residential project located on Yen Akard street (Yen = Cool, Akard = Air), Bangkok, Thailand. The name of this project is given by the owner as a play on the name of the address as well as a wish for the house to be filled with comfort and cool breezes as its namesake. The project, Baan Akard Yen is around 1,600 square meters and went through two design processes. Initially, the property was located on only around 400 square meters of land, with a concept of voyeurism as a visual interaction between different spaces through framed views so that one will know where the other is within the house.

Due to the constraint of the area in comparison to the spatial requirements the owner wished to have, the first design for Baan Akard Yen focused on circulations and openings to help navigate and join each of the complex internal organization of functions and spaces. However, just before the construction started, a new plot of land right next door was acquired, requiring the design to be overhauled. Keeping the original visual interaction of each space, the new design will take on the challenge of adding the relationship between the exterior and the interior.

Due to having a larger land, the original complexity of spatial organization can be unfolded, allowing for more simplified and straightforward planning. Five different designed courtyards within encourages the users to experience different landscapes throughout the project as well as allowing the house to be light and comfortable and not too expansive. Seven cast concrete walls become the main visual structure and define separate different zones within the project yet allowing for each to be linked through specific openings located within these main structures. Because the layout of the house spreads out more than the original design, the courtyard functions as a visual linkage between different areas, permitting the habitants to visually access different parts of the house, and thus, the owners will be always be connected to each other.

One of the signatures of this project is the main “terminal” or the main hall of this building, acting as the center of the project, it was also one of the most difficult to construct. Setting with four, fourteen meters tall, cast concrete walls and cast concrete ceiling, the central terminal is a commanding centerpiece and the first thing one sees as one enters the residence. To lighten up this space, and visually lift the ceiling, two curved concrete ceilings with skylights were located at each end of the corridor, permitting for a stream of light to penetrate the central-most part of the building. The imperfect nature of the concrete allows the light to touch the surfaces and creating a play of miniature shadows and light during different times of the day.

Studio Krubka

 

Tags: Bangkok, contemporary, interior, luxury, pool, Studio Krubka, swimming pool, thailand

Author: Fidan Jovanov

 

A young enthusiast with a passion for home decor and architecture, I love writing articles that inspire and guide readers in transforming their spaces into stylish, functional, and beautiful environments.

 

Recent posts in Architecture

 
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments