Namly View House by Wallflower Architecture + Design in Bukit Timah, Singapore

Project: Namly View House
Architects: Wallflower Architecture + Design
Location: Bukit Timah, Singapore
Area: 11,250 sqft
Photographs by: Courtesy of Wallflower Architecture + Design

Namly View House by Wallflower Architecture + Design

Wallflower Architecture + Design have designed the Namly View House in Bukit Timah, Singapore. This multiple story residence creates 11,250 square feet of living spaces divided by expansive rooms and encompassed by a stunning contemporary exterior design that leaves plenty of space for glazed surfaces. This in turn showers the sleek interior in natural light throughout most of the day. Additionally, the windows open the interior up to the beautiful landscaped outdoor areas that surround the building.

Namly View House by Wallflower Architecture + Design in Bukit Timah, Singapore

Namly View House is a pair of houses located in an exclusive neighbourhood of Singapore. The site sits on high ground flanked by large trees and surrounded by with a low roof line. The steep topography of the site allows a full basement that opens directly to the public road. The project takes the form of a raised plateau with multiple terraces that surround the site.

To maintain privacy, the houses are positioned nearer the centre of the lot to create a buffer between it and other adjoining conditions such as the road and the neighbouring other houses. Occupants and guests drive straight into the underground entrance and are welcomed by a sunken swimming pool that that illumines a vast space.

Minimalism and attention to detail bring a casual purity that characterises the project. Each corridor leads to a luminous opening and reveals a larger and more complex residence than initially imagined. The spaces offer both conviviality and intimacy through a different atmosphere at each level. At the raised ground floor level, the open deck allows for a seamless and subtle transition from the interior to the exterior that is surrounded by raintrees. This expansive ground floor extends the entire side so as to maximize this panorama.

In this project, we explore an expression of façade that peels elements off the traditional face of the building. In so doing, it reveals and creates new spatial definition that not only expands the idea of intermediary space, but also enables a new avenue for aesthetic façade expression. A ribbon of timber sunscreen runs the perimeter of the facade, adding emphasis to the large middle floor. The rhythmic concealing and revealing adjusts to the varying demands of privacy, light or view.

The top floor is an accessible roof garden and deck that offers vistas of the neighbourhood.

Namly View House is designed with these in mind; a series of spaces that embrace the surrounding raintrees, using time-tested, passive-cooling design strategies.

The result in this case is a very pleasant tropical house.

Wallflower Architecture + Design

Namly View House by Wallflower Architecture + Design in Bukit Timah, Singapore Namly View House by Wallflower Architecture + Design in Bukit Timah, Singapore

Namly View House by Wallflower Architecture + Design in Bukit Timah, Singapore Namly View House by Wallflower Architecture + Design in Bukit Timah, Singapore Namly View House by Wallflower Architecture + Design in Bukit Timah, Singapore Namly View House by Wallflower Architecture + Design in Bukit Timah, Singapore Namly View House by Wallflower Architecture + Design in Bukit Timah, Singapore Namly View House by Wallflower Architecture + Design in Bukit Timah, Singapore Namly View House by Wallflower Architecture + Design in Bukit Timah, Singapore Namly View House by Wallflower Architecture + Design in Bukit Timah, Singapore Namly View House by Wallflower Architecture + Design in Bukit Timah, Singapore Namly View House by Wallflower Architecture + Design in Bukit Timah, Singapore Namly View House by Wallflower Architecture + Design in Bukit Timah, Singapore Namly View House by Wallflower Architecture + Design in Bukit Timah, Singapore Namly View House by Wallflower Architecture + Design in Bukit Timah, Singapore Namly View House by Wallflower Architecture + Design in Bukit Timah, Singapore Namly View House by Wallflower Architecture + Design in Bukit Timah, Singapore Namly View House by Wallflower Architecture + Design in Bukit Timah, Singapore

 

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

Recent posts in Architecture

 
 

Posts of the Week

 
 
Submit your project
 
 
 
 
 
 
 
Your Amazing Places | The Most Amazing Places in the World
 
 
 
Follow