Millbrook House by Thomas Phifer in Milbrook, New York

Project: Millbrook House
Architects: Thomas Phifer and Partners
Location: Millbrook, New York, USA
Area: 5,500 sq ft
Photographs by: Scott Frances

Millbrook House by Thomas Phifer and Partners

The Millbrook House is a project by Thomas Phifer and Partners that is located on a 200-acre site that overlooks a clearing with the Hudson River for a backdrop in Millbrook, New York.
The sculptural design is formed by four wooden cabins clustered around a modern glazed pavilion. Each of these structures has its own function and style. The lot of them are interconnected by a large garden as well as paths that are hidden underground.
The pure geometric lines of the Millbrook House look beautiful in combination with its earth-hued exterior shells. All of this gives this structure an elegant aesthetic that engages with its surroundings.

Millbrook House by Thomas Phifer in Milbrook, New York

The Millbrook House is a private residence located on a 200-acre site in the Hudson Valley. Under the direction of the client, the design developed as a meditation on eastern architectural forms. In specific, designing the home as a sequence of views onto the surrounding landscape. The first glimpse is of the guest house, a weathered-steel box cantilevered over the edge of the car park. The retaining wall’s deep red, patinated steel panels extend from beneath the studio up the hill, rising in unison with the bluestone treads toward the main house. Situated on the land’s highest promontory, the residence comprises a rectangular glass pavilion along one side and a series of four low, mahogany volumes on the other. The house’s program is organized on two levels around a spacious outdoor courtyard. The public functions, living and dining spaces, are located on the upper entry level in a steel and glass pavilion. The progression of natural light over the course of the day and seasonal change during the year is visible from the open pavilion.

The residents access the bedrooms, study, and play spaces on the lower level with a stairwell, which is semi-concealed under the courtyard’s green roof. The lower level is composed as a series of individual cabins, whose double-height windows frame views of the landscape. The family room at the base of the stairs opens to the south, while the bedroom and guest room cabins face the bamboo garden and meadows to the east. The house’s integration into the topography reduces demand on climate control systems, increasing natural insulation and benefiting from the effects of thermal lag. The house is naturally ventilated through its sequence of operable doors and vents, while direct sunlight is mitigated via exterior screens on glazed units.

Thomas Phifer

Millbrook House by Thomas Phifer in Milbrook, New York

Millbrook House by Thomas Phifer in Milbrook, New York

Millbrook House by Thomas Phifer in Milbrook, New York

Millbrook House by Thomas Phifer in Milbrook, New York

Millbrook House by Thomas Phifer in Milbrook, New York

Millbrook House by Thomas Phifer in Milbrook, New York

Millbrook House by Thomas Phifer in Milbrook, New York

Millbrook House by Thomas Phifer in Milbrook, New York

Millbrook House by Thomas Phifer in Milbrook, New York

Millbrook House by Thomas Phifer in Milbrook, New York

Millbrook House by Thomas Phifer in Milbrook, New York

Millbrook House by Thomas Phifer in Milbrook, New York

Millbrook House by Thomas Phifer in Milbrook, New York

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,

Recent posts in Architecture

 
 

Post of the Week

 
 
Submit your project
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Your Amazing Places | The Most Amazing Places in the World
 
 
 
Follow