GR House by Paulo Martins ARQ & Design in Portugal

Project: GR House
Architects: Paulo Martins ARQ & Design
Location:Sever do Vouga, Portugal
Area: 7,491 sf
Photographs by: Ivo Tavares Studio

GR House by Paulo Martins ARQ & Design

Inserted in a plot of land of irregular geometry and surrounded by constructions of little architectural value, this villa emerges as aconsequence of its constraints.

If, on the one hand there is a reluctance to visually relate the villa’s interior spaces to its immediate surroundings, on the other hand,there is an uncontrollable desire to turn the villa entirely to face eastwards, towards its view of thunderous beauty and discrete privacy.
A further constraint is the fact that its orientation is not ideal, in other words, the view is predominantly facing east, to the south is the farend of the land, and to the west lies a national road with a village coffee shop on the other side of the street…

GR House by Paulo Martins ARQ & Design in Portugal

Thus, arose the need for introversion and hermeticism, making the constructed volume emerge as an inert, mimicking nature andassuming its exception in the eastern wing, whose volumetric deformation declares and accentuates its willing openness andsubmission to the views beyond. Its forms are irregular, its colors earthen, the openings on its elevations are almost inexistent,appearing in the form of patios and skylights, visible only from higher up.

Walking along the successive ramps encountered since the entrance into this parcel of land, we are taken to a moment of transitionbetween the interior and exterior, which is announced by its coating in roble wood, an exceptional superlative and invitation to enterthrough the oversized door that separates the hermetic and mysterious exterior from its pure and warm interior, with its spacesgenerously illuminated with zenithal light pointed towards the valley, where the mist denounces the crossing of a river.

GR House by Paulo Martins ARQ & Design in Portugal

A clear outside/indoor duality stresses the idea of the villa’s lack of interest in its relations with the immediate environment, without thishindering the existential dynamics of its interior.

Programmatically, the reception areas of the house face eastwards (valley) and the intimate zones westwards (road), with these spacesbeing separated by a large indoor patio around which it is possible to walk, creating enriched spatial and visual dynamics.

Paulo Martins ARQ & Design

GR House by Paulo Martins ARQ & Design in Portugal

GR House by Paulo Martins ARQ & Design in Portugal

GR House by Paulo Martins ARQ & Design in Portugal

GR House by Paulo Martins ARQ & Design in Portugal

GR House by Paulo Martins ARQ & Design in Portugal

GR House by Paulo Martins ARQ & Design in Portugal

GR House by Paulo Martins ARQ & Design in Portugal

GR House by Paulo Martins ARQ & Design in Portugal

GR House by Paulo Martins ARQ & Design in Portugal

GR House by Paulo Martins ARQ & Design in Portugal

GR House by Paulo Martins ARQ & Design in Portugal

GR House by Paulo Martins ARQ & Design in Portugal

GR House by Paulo Martins ARQ & Design in Portugal

GR House by Paulo Martins ARQ & Design in Portugal

GR House by Paulo Martins ARQ & Design in Portugal

GR House by Paulo Martins ARQ & Design in Portugal

GR House by Paulo Martins ARQ & Design in Portugal

GR House by Paulo Martins ARQ & Design in Portugal

GR House by Paulo Martins ARQ & Design in Portugal

GR House by Paulo Martins ARQ & Design in Portugal

GR House by Paulo Martins ARQ & Design in Portugal

GR House by Paulo Martins ARQ & Design in Portugal

GR House by Paulo Martins ARQ & Design in Portugal

GR House by Paulo Martins ARQ & Design in Portugal

 

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

Recent posts in Architecture

 
 

Posts of the Week

 
 
Submit your project
 
 
 
 
 
 
 
Your Amazing Places | The Most Amazing Places in the World
 
 
 
Follow