Smart Home by Green Sheep Collective in Seddon, Australia

Project: Smart Home
Architects:
Green Sheep Collective
Location:
Seddon, Melbourne, Victoria, Australia
Photographs by:
Emma Cross

Smart Home by Green Sheep Collective

Green Sheep Collective has completed the Smart Home project in the Seddon inner-city suburb of Melbourne, Australia. This project consists of the renovation and extension of a single-fronted timber Victorian cottage, utilizing a wide range of social, environmental and passive solar design principles to create a modern home which is highly sustainable. Of course, this is not this studio’s first such project, in fact, that is exactly what they did to the Boulevard House in Melbourne, as well.

Smart Home is a renovation and extension to a two-bedroom single-fronted timber Victorian cottage in inner Melbourne. It utilizes a wide range of social, healthy, environmental and passive solar design principles and products to create a high-level environmentally sustainable home that is also modestly-sized and affordable. We aimed to create a project that achieves: An outstanding, affordable home: It was important to us to create an example of best-practice environmentally sustainable design that is both achievable and affordable for many Australians. The final build cost per square meter for this project is $2,300/m2 +GST. We believe this is an excellent result for a home designed to high-level environmentally sustainable design principles.

A small, smart result: More space, however environmentally designed and constructed, still creates environmental impact. Thrive Research has shown that every 12-meter square room built in Australia creates the equivalent of 80,000km worth of car exhaust emissions, consumes 90 years’ worth of drinking water for four persons, and costs $24,000 in construction and energy bills over its lifetime Through carefully assessing the need for every additional square meter of home (and utilizing a mezzanine instead of a second story) we added 20% more usable indoor space to their existing home with only 13m2 additional footprint. Almost 50% landscape coverage: We aim to maintain as much landscape in our projects ‘ particularly in highly urbanized environments ‘ to enhance the wellbeing of ecosystems and inhabitants.

Our clients requested a more thermally comfortable home with best-practice environmental credentials. This project faced a number of critical challenges that had to be overcome in order to meet these sustainability and design targets. The constraints included overshadowing, poor orientation and a small 7.5 meter wide east-west block built close to the boundary. The existing home was dark and leaky with a lean-to at the rear. We needed to demolish the lean-to and create a whole-home solution that connected existing home with new renovation while improving the thermal performance of the home as a whole. We had to modify our clients’ initial brief for the second story to achieve sustainability (and budget) targets.

Our clients were unaware of the environmental, spatial and fiscal costs of ‘going up’: the additional space required for the second story to house the staircase and associated circulation spaces; ‘hidden’ costs for labor, scaffolding, insurances, materials, engineering, and design to accommodate overlooking legislation; heating, cooling, cleaning and maintenance requirements and ongoing costs, and so on. Our response creates interesting volumes for architectural beauty, and minimizes idle space by ensuring the floor plan is utilized to its full capacity through clever storage solutions and split level living. The single story addition includes open plan living, dining and kitchen opening via large openable glazed doors to an outdoor deck.

A mezzanine over the pantry and study nook utilizes the volumes created by the cathedral ceiling, while large openable skylights increase the perception of light and space, and double as ‘thermal chimneys’ to assist natural ventilation processes in summer. Storage is integrated into built-in dining seating, while the study can easily be closed off by operating a large sliding door. The mezzanine stair is also integrated into this space, where it can slide in and out of a bookshelf. Brick planter boxes are located directly outside windows to bring the garden closer to the house, and allow for a herb garden directly outside the kitchen window. This smart storage combines with beautiful material selections, natural light and exciting form to transform the cottage into a high performance, healthy, and comfortable modern residence.

Green Sheep Collective

 

Tags: Australia, extension, Green Sheep Collective, interior, Melbourne, renovation, Seddon, smart home, sustainable

Author: Fidan Jovanov

 

A young enthusiast with a passion for home decor and architecture, I love writing articles that inspire and guide readers in transforming their spaces into stylish, functional, and beautiful environments.

 

Recent posts in Architecture

 
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments