Casa A5 by Carlos Seoane Arquitectura in Oleiros, Spain

Project: Casa A5
Architects: Carlos Seoane Arquitectura
Location: Oleiros, Spain
Area: 5,855 sf
Photographs by: Hector Santos-Diez

Casa A5 by Carlos Seoane Arquitectura

Carlos Seoane Arquitectura designed the Casa A5 in a residential area in Oleiros, Spain. The location of this beautiful contemporary dwelling gives it stunning views of the Bay of Corunna. It is a single-story residence but with just under 6,000 square feet of minimalist living spaces, it allows for a highly flexible layout design.

The house A5 is located in a residential area on a hillside overlooking the sea of the Bay of Corunna. A plot strongly conditioned by its slope but also by code regulations that restricts the height and the position of the house inside the lot.

With these limitations, the volume is the result of satisfying both constraints and adapting to the topography. The result is a stepped volume that accompanies the hill. To comply with the program, the house has to be partially buried, and therefore the volume is broken with two large patios to allow natural light in the buried areas.

In response to an unique natural landscape, the house has been designed with the intention of disappearing with the surroundings. As a result the house is more the sum of a set of empty volumes than a clear object.

Therefore the project proposes to recover some concepts, which are common in traditional Galician architecture characterized by certain ambiguity as a result of a lack of boundaries between public and private, and between the inner and outer spaces.

Traditional villages where is never clear where it begins one house and where ends the other, or where is house and where it is a path or where it appears to be a barn or just a garden wall. Spaces where everything merges with everything and the form it is just a result, something that has never been preconceived and where ambiguity is the common feature.

These type of popular architecture common in rural villages of Galicia, are the result of a complex relationship with the outside and sophisticated adaptation to the climate. In that sense the A5 house tries to appropriate these concepts and achieve certain ambiguity on its limits, which allows an intense relationship between the house and the land, between the exterior and the interior, where the anonymous and ambiguous in consequence become values for our proposal.

Carlos Seoane Arquitectura

 

Tags: Carlos Seoane Arquitectura, Casa A5, contemporary, exterior, interior, minimalist, modern, Oleiros, Spain

Author: Fidan Jovanov

 

A young enthusiast with a passion for home decor and architecture, I love writing articles that inspire and guide readers in transforming their spaces into stylish, functional, and beautiful environments.

 

Recent posts in Architecture

 
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments