Assembled House by Park + Associates in Singapore

Project: Assembled House
Architects: Park + Associates
Location: Singapore
Photographs by: Studio Periphery

Assembled House by Park + Associates

The Assembled House is a project located in Singapore, designed by Park + Associatesthe same studio behind the Greja House that was featured not long ago. Similarly enough, this home too features a bright minimalist design with some wood to break the monotony. Uniquely though, the Assembled House overcomes the regulation limitations in an engaging, layered design.

Assembled House by Park + Associates in Singapore

We were tasked to create a new home for our client’s family of five, who loved more than anything to spend time with each other, and whose brief reflected so. Immediately, we established our main aim to provide generous visual porosity through and between spaces inside the home. This naturally resulted in us taking a volumetric approach to interpreting the client’s brief, whilst at the same time not losing touch on creating intimate as well as necessarily private spaces for the client and his young family.

The main entrance of the house is approached through a series of granite steps. The deliberate use of stone grounds the entrance experience (and the house), crafting a path leading one from the lower car porch level to the main habitable spaces. Through this, we were able to mitigate the level differences necessitated by the requirements as set out by the authorities.

Assembled House by Park + Associates in Singapore

Steering away from the conventional floor plate-upon-floor plate connected by a central core, we endeavoured to challenge ourselves in crafting a multi-level layered experience as one traverses through the house. We felt that through this exercise in layering, we would be able to overcome the narrow site to create spaces that are lofty and light-filled. Addressing this site constraint meant that from the exterior with its solid and strong planar form, it is hardly expected that walking through the internal spaces would be akin to a little never-ending, playful adventure. A drawn out spatial experience awaits as one enters the house – a series of little bursts of spaces.

The changing volumes of the various pockets of spaces – from the double volume living room, to the narrow staircase that releases one out onto the mezzanine study; coupled with carefully-placed glazing that facilitates visual connections to and from spaces over several levels, enable one to realise one’s own body in relation to the scale of each space. This was an important achievement for us, as we strive in our body of work to always come back to the human scale, to how one’s body understands and fits within a crafted space, within a home.

Park + Associates

Assembled House by Park + Associates in Singapore

Assembled House by Park + Associates in Singapore

Assembled House by Park + Associates in Singapore

Assembled House by Park + Associates in Singapore

Assembled House by Park + Associates in Singapore

Assembled House by Park + Associates in Singapore

 

Tags: , , , , , , , , , ,

Recent posts in Architecture

 
 

Posts of the Week

 
 
Submit your project
 
 
 
 
 
 
 
Your Amazing Places | The Most Amazing Places in the World
 
 
 
Follow