House in Hauterive, Switzerland by Bauzeit Architekten

Project: House in Hauterive
Architects: Bauzeit Architekten
Location: Hauterive, Switzerland
Area: 6,867 sf
Photographs by: Yves Andre

House in Hauterive, Switzerland

Bauzeit Architekten has completed a luxurious modern home near the Swiss village of Hauterive. The location on which the House in Hauterive is placed is simply perfect. It is in the middle of a lush forest, elevated from the valley below delivering breathtaking views in any direction you look at. The interior makes the most of that through the large glazed surfaces that also bring plenty of sunlight over the minimalist interior design.

Located near the village of Hauterive and overlooking the lake of Neuchâtel, a new construction was built over the basement of a pre-existing building. The apparent volume of the old building was completely demolished and the premises in the basement reorganized.

The new construction on the upper level takes exactly the outer perimeter of the demolished volume. A single- storey wooden volume with a pure four-sided roof forms the living space that opens onto the lake from the south through large bay windows and onto the rear garden with views of the Jura mountains. Glass facades folding inwards create on the north side the entrance and on the south side a covered terrace with panoramic views.

The plan is organized around a central element, the staircase, which connects the two floors. This one is crowned by a large well of light in pyramidal shape exploiting the volume of the roof. The lower floor was completely redesigned to make the most of the existing space bringing natural light to all living spaces. To complete these, two small courtyards were dug in the topography on the east and west facades. A linear space with a courtyard at each end houses a multi-purpose exhibition room and a relaxation room. An independent apartment for friends is organized on the remaining volume on the south side with exit on the large lower terrace with swimming pool.

Two distinct worlds are superimposed; a more aerial and open on the upper floor, the other more intimate and contained on the lower floor. One was cut in the topography in concrete and natural stone, the other is the fluid space contained between the floor and the roof materialized in glass and wood.

Bauzeit Architekten

Disqus Comments Loading...
Share
Published by
Fidan Jovanov

Recent Posts

The Best Idea Ever – Landscaping Your Private Outdoor Area

While the painter carries paints to express his art, the landscaper makes nature his masterpiece,…

22 mins ago

18 Exquisite Modern Home Bar Ideas Designed For Pleasure

The modern home bar is the kind of addition to the home that is not…

23 hours ago

Riksbyggen’s Solar Egg to Icehotel in Jukkasjärvi

Project: Solar Egg / Icehotel Design by : Bigert & Bergström Location: Jukkasjärvi, Sweden Photographs by:  Courtesy of…

23 hours ago

Olympia Prairie House by Coates Design in Yelm, Washington

Project: Olympia Prairie Home Architects: Coates Design Location: Yelm, Washington, USA Area: 2,200 sf Photographs by: Lara Swimmer Olympia Prairie…

2 days ago

17 Enchanting St. Patrick’s Day Garland Ideas For Your Irish Corner

Bring the luck of the Irish in your home this St. Patrick's Day with a…

2 days ago

Decoration Behind the Sofa – Sideboards & Countertops

Flexibility in the floor plan is an advantageous feature for those who like many layout…

2 days ago