Valle Vista House by Giulietti Schouten Architects in Portland, Oregon

Project: Valle Vista House
Architects: Giulietti Schouten Architects
Location: Portland, Oregon, USA
Area: 4,118 sf
Photographs by: Sally Painter

Valle Vista House by Giulietti Schouten Architects

Giulietti Schouten Architects have submitted yet another one of their recent projects on the west coast. This time, the Valle Vista House is a renovation of an existing 2-story home in Portland, Oregon. Similar to their work on the Rangers Ridge residence in Redmond, they have taken the generic design of the existing home and turned it inside out, giving it a brand new, modern look. The new layout of the Valle Vista House features an open floor plan to maximize daylight exposure and to open the interior up to views of the outdoors.

Valle Vista House by Giulietti Schouten Architects in Portland, Oregon

Relocating from Seattle, WA, our clients were looking for a change in architectural style from their previous craftsman home with a sizable yard for gardening. A modern design with an open plan was desired, and an existing 2-story house in the hills of NW Portland was vetted for a potential renovation.

The existing main level was reorganized to accommodate an open plan, maximizing daylight and views, and the original enclosed stair was moved and replaced with an open tread design closer to the core of the home. The basement was updated with new finishes and a dark-room for the owner’s personal photography studio was carved out of an unused storage space. A partial third level was added above for a master suite and outdoor terrace while utilizing the existing footprint to limit site disturbance and preserve desired gardening space.

The poorly built, existing exterior cladding was replaced with a mix of warm cedar siding, patinaed metal panels, and distressed concrete accents designed to age more beautifully and maintain resiliency. A new entry stair supported by a custom-formed concrete wall welcomes guests, and an integrated stormwater planter slows and filters water run-off from the roof of the home.

-Project description and photographs provided by Giulietti Schouten Architects

Valle Vista House by Giulietti Schouten Architects in Portland, Oregon

Valle Vista House by Giulietti Schouten Architects in Portland, Oregon

Valle Vista House by Giulietti Schouten Architects in Portland, Oregon

Valle Vista House by Giulietti Schouten Architects in Portland, Oregon

Valle Vista House by Giulietti Schouten Architects in Portland, Oregon

Valle Vista House by Giulietti Schouten Architects in Portland, Oregon

Valle Vista House by Giulietti Schouten Architects in Portland, Oregon

Valle Vista House by Giulietti Schouten Architects in Portland, Oregon

Valle Vista House by Giulietti Schouten Architects in Portland, Oregon

Valle Vista House by Giulietti Schouten Architects in Portland, Oregon

Valle Vista House by Giulietti Schouten Architects in Portland, Oregon

Valle Vista House by Giulietti Schouten Architects in Portland, Oregon

Valle Vista House by Giulietti Schouten Architects in Portland, Oregon

Valle Vista House by Giulietti Schouten Architects in Portland, Oregon

Before the renovation

Valle Vista House by Giulietti Schouten Architects in Portland, Oregon

Valle Vista House by Giulietti Schouten Architects in Portland, Oregon

Valle Vista House by Giulietti Schouten Architects in Portland, Oregon

Valle Vista House by Giulietti Schouten Architects in Portland, Oregon

 

Tags: , , , , , , , , ,

Recent posts in Architecture

 
 

Posts of the Week

 
 
Submit your project
 
 
 
 
 
 
 
Your Amazing Places | The Most Amazing Places in the World
 
 
 
Follow