The Astonishing Mountain House by Van Der Merwe Miszewski Architects

Project: Mountain House
Architects: Van Der Merwe Miszewski Architects
Location: Cape Town, South Africa
Photographs by: Van Der Merwe Miszewski Architects

Mountain House by Van Der Merwe Miszewski Architects

The Astonishing Mountain House by Van Der Merwe Miszewski Architects

Located on the foot of Table Mountain next to the Table Mountain National Park, the Mountain House is a contemporary home for a single family that was designed by Van Der Merwe Miszewski Architects.
The home is split up into five structures which are tucked into the inclining territory in order to have minimal effect on the environment.

The Astonishing Mountain House by Van Der Merwe Miszewski Architects

The five structures of the Mountain House are designed so that they imitate the lie and untruth of the area like leave leaves that have tumbled down the mountain.
The living areas have been made by utilizing an age-old convention of utilizing stone dividers into the scene which also can be used as porches and stages.

The Astonishing Mountain House by Van Der Merwe Miszewski Architects

The Astonishing Mountain House by Van Der Merwe Miszewski Architects

The Astonishing Mountain House by Van Der Merwe Miszewski Architects

From the architects: “In order to achieve the least impact on the site, the house is comprised of five pavilions which are tucked into the sloping terrain surrounded by the existing natural fynbos which stretches from the mountain slopes above the site to the road below. The five pavilions mimic the lie of the land and lie like leaves that have fallen down the mountain.
The pavilions are in sympathy with the surrounding context in order to achieve as little visual impact as possible on the existing natural landscape.”

The Astonishing Mountain House by Van Der Merwe Miszewski Architects

The Astonishing Mountain House by Van Der Merwe Miszewski Architects

The Astonishing Mountain House by Van Der Merwe Miszewski Architects

“Habitable spaces have been created by using the age-old tradition of inserting stone walls into the landscape, thereby creating usable terraces and platforms.
The colors of these stone walls emulate those of the cliffs of Table Mountain above and its presence anchors the design into the landscape.
The wavy roof is like a piece of the site lifted off the ground, settling over the habitable spaces and platforms. The concrete roof curves in both directions and takes its cue from the curved nature of the cliff faces on Table Mountain above and the contouring slope of the site below. The roof therefore simulates the curve of the mountain face and the lie of the land.”

The Astonishing Mountain House by Van Der Merwe Miszewski Architects

The Astonishing Mountain House by Van Der Merwe Miszewski Architects

The Astonishing Mountain House by Van Der Merwe Miszewski Architects

The Astonishing Mountain House by Van Der Merwe Miszewski Architects

The Astonishing Mountain House by Van Der Merwe Miszewski Architects

The Astonishing Mountain House by Van Der Merwe Miszewski Architects

The Astonishing Mountain House by Van Der Merwe Miszewski Architects

The Astonishing Mountain House by Van Der Merwe Miszewski Architects

 
 

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

Recent posts in Architecture

 

Articles from our friends

 

Post of the Week

 
 
Submit your project
 
 
 
 
 
 
 
Your Amazing Places | The Most Amazing Places in the World
 
 
 
Follow