The Aspvik House by Andreas Martin-Löf Arkitekter in Stockholm, Sweden

Project: Aspvik House
Architects: Andreas Martin-Löf Arkitekter
Location: Stockholm, Sweden
Area: 753 sq ft
Photographs by: Åke E:son Lindman

Aspvik House by Andreas Martin-Löf Arkitekter

The Aspvik House by Andreas Martin Löf Arkitekter in Stockholm, Sweden

Perched at the top of a steep hillside, this country retreat by the Swedish architect Andreas Martin-Löf Arkitekter overlooks the Stockholm archipelago. The Aspvik House revolves around finding a solution that fits into the undulating terrain while including all of the necessary functions for a retreat in the Scandinavian climate.

The Aspvik House by Andreas Martin Löf Arkitekter in Stockholm, Sweden

From the architects: “In 1917, renowned restauranteur Sten Hellberg built a Chinese-style tower high above Torsbyfjärden with a view overlooking the shipping lane towards Stockholm. The six hectare plot has been in the current owners’ family since the 1950s. In the 1960s a single-story, period-style addition to the tower containing new living room, kitchen, bedroom and bathroom spaces was added.”

The Aspvik House by Andreas Martin Löf Arkitekter in Stockholm, Sweden

From the architects: “The new building is made up of architectural elements that relate both to the original tower and the 1960s extension. Together they create an ensemble of buildings from three different eras. The new building is placed on a steep hillside. When viewed from the main house above, the new volume appears like a small outbuilding inserted between two pine trees. However, the sloping site allows for a two-story house to be placed without competing with the original house for dominance. The lower floor includes an entrance hall, bedroom, bathroom and a sauna which is tucked into a crevice in the stone hillside. A staircase leads to a single, large room on the upper floor which contains kitchen, dining and living areas.”

The Aspvik House by Andreas Martin Löf Arkitekter in Stockholm, Sweden

From the architects: “The house is constructed in steel, timber and glass and is placed on a concrete plinth. The faces of the plinth are angled by 5 degrees, which is reminiscent of traditional pagoda foundations and a subtle reference to Sten Hellberg’s Chinese-style tower. The custom-made glazing is attached directly to the structure – with detailing adapted from the 1960s extension, while the characteristic projecting roof is borrowed from the existing tower. A sloping cast in-situ retaining wall creates an infinity swimming pool to the west and morning terrace to the east which visually cut through the lower story. In the evening the pines are transformed into bonsai trees that reflect in the dark water of the pool.”

The Aspvik House by Andreas Martin Löf Arkitekter in Stockholm, Sweden

The Aspvik House by Andreas Martin Löf Arkitekter in Stockholm, Sweden

The Aspvik House by Andreas Martin Löf Arkitekter in Stockholm, Sweden

The Aspvik House by Andreas Martin Löf Arkitekter in Stockholm, Sweden

The Aspvik House by Andreas Martin Löf Arkitekter in Stockholm, Sweden

The Aspvik House by Andreas Martin Löf Arkitekter in Stockholm, Sweden

The Aspvik House by Andreas Martin Löf Arkitekter in Stockholm, Sweden

The Aspvik House by Andreas Martin Löf Arkitekter in Stockholm, Sweden

 
 

Tags: , , , , , , , , , ,

Recent posts in Architecture

 

Articles from our friends

 

Post of the Week

 
 
Submit your project
 
 
 
 
 
 
 
Your Amazing Places | The Most Amazing Places in the World
 
 
 
Follow