A Sustainable Life Complex in Antalya: SUNIS RESIDENCE

Project: Sunis Residence
Architects: Alpugan Architects
Location: Konyaaltı, Antalya, Turkey
Area:  157,863 sq ft (land), 273,058 sq ft (buildings), 1,076 – 8,611 sq ft (size of  houses)
Photographs by: Courtesy of Alpugan Architects

Sunis Residence by Alpugan Architects

The Sunis Residence in Antalya, designed by Alpugan Architects, offers a futuristic, flexible and sustainable living complex, with an approach based on historical, natural and physical parameters of the city, the relationship established with nature, and settlement decisions integrated with the ‘open green system’.

A Sustainable Life Complex in Antalya: SUNIS RESIDENCE

Alpugan Architects designed a housing project in Konyaaltı, Antalya, which is simultaneously prioritizing ecological, economical and social elements in a balanced manner. The project that is designed within an open green system, suits both summer and winter life and it is harmonious with the city dynamics, providing the opportunity for a life in touch with nature and strengthening neighborhood relations.

The Sunis Residence which was realized with the investment of Turaçlar Group and which is built on a construction area of 25.400 sqm constituting of 152 houses the sizes of which range between 100 – 800 sqm, all with sea view and social and commercial facilities and a huge landscape network is expected to be completed in September 2018.

Architect Bogaç Alpugan who is the founder of Alpugan Architects has taken the architectural decisions in relation to the Sunis Residence project by analyzing the consecutive layers of Antalya in depth, the city which he defines as “a focus where the blue meets with the green in a dynamic geography” and with an approach that takes the historical, natural and physical parameters of the city as references. The most important starting stages regarding the design have been the network of relations of the structures in the complex with one another, with the city and the sea and the sensitivity in the use of green fields, for the whole as well as for all the units.

Alpugan Architects created a design in which the inhabitants could make maximum use of the advantages that the land offers since it is close to the city center. Thanks to the facts that it is located in the north-south direction, it offers potential for access to the settlement and the view and being able to enter the sea in front of it and Alpugan Architects was able to combine these advantages with green fields.

A Sustainable Life Complex in Antalya: SUNIS RESIDENCE

Social facilities and neighborhood bonding with the green texture

Alpugan Architects’s first important aspect about the design and the life they have imagined is to increase the potential of socializing with neighbors with the balconies and gardens on the ground floors and with the roof terraces on the upper floors. So different types of houses have been suggested by defining special modular contents, separating from the classical housing typology and incorporating the notion of holiday into the urban life of Antalya. The houses were designed to suit both summer and winter life, the interior layout of each unit is designed according to different possibilities.

In order to make sure that all modules will have the sea view, the building is designed as a single and U shaped unit and thanks to the floor gardens providing the settlements at the backside have a different vista. A pool and green fields were placed in the inner court present in front of the U shaped building in order to create a common use area. Due to the street full of shops and commercial units that have been planned in front of this section, the complex is strongly connected to the city. In this context the commercial function corridor has been planned as a ‘shopping street’ continuing on the ground and lower sub-ground floors.

A Sustainable Life Complex in Antalya: SUNIS RESIDENCE

Blocks shaped by the open green system

In the Sunis Residence project, the rising floors have been placed in a way that they will not be standing in front of one another, taking into account the dominant orientation, in the form of terraces with green areas. This has helped the pool area to be more exposed to sunlight and also with the green areas created on these terraces the users will feel that they are not living in a multi-story building but in a house with a garden.

In order to break the huge mass of the building and to provide wind penetration, the middle section has been pulled down and the right and the left wings of the building have been separated. This has also helped to design the rear front of the building and to increase the number of houses having terraces.

The Sunis Residence project was designed by Alpugan Architects as an “open green system”; this theme was sustained with the green corridor surrounding the building and embracing the pool in the court and the interior boundary of the building. With the same perspective the green zone by the sea is left for common use only. The green areas incorporated into the design both in the recreation areas and also the commercial areas has defined the green system network with the continuity of the negative pores in the design.

Alpugan Architects has a pedestrian friendly design philosophy in this project; they have moved aside the vehicle traffic and circulation, the car park entrances and exits and temporary parking areas to the peripheries and created a vehicle transportation network feeding the area from the outside. The building axes have been designed based on special assumptions; the types of flats, the commercial units, circulation units and the facade system have also been defined on this axe system.

A Sustainable Life Complex in Antalya: SUNIS RESIDENCE

Rain and irrigation water can be reused

An effective drainage network and vegetation layer has been designed in order to be able to use the irrigation water used in the green zone in the most efficient way. Rain and irrigation water to be collected from the roofs and the gardens will be drained and carried to reservoirs in order to be used again. Alpugan Architects also planned that the area will be illuminated by direct and indirect elements at night, used zoning in the architectural lighting project and aimed at creating visual integrity by linear lighting inside the pools and the sitting elements.

Bogaç Alpugan, the founder architect of Alpugan Architects says that through all these ideas they are thinking about the future and making a flexible and sustainable design, that the technical data and new generation renewable energy sources have been utilized in the building and he adds: “We have used a design infrastructure in the Sunis Residence project which can adapt to the technological developments of the future. Our main target was to simultaneously prioritize ecological, economical and social elements in a balanced manner with a collaborative model. We have designed a project that can be established quickly and easily without contradicting with the dynamics of the city.”

A Sustainable Life Complex in Antalya: SUNIS RESIDENCE

Project Information

Name of Project: Sunis Residence
Location: Konyaaltı-Antalya
Investor: Turaçlar Group
Contractor: Turaçlar İnşaat
Total Land: 14.666 sqm
Total Construction Area: 25.368,42 sqm
Total Landscape Area: 6.527,20 sqm
Number of Houses: 152
Size of Houses : 100-800 sqm
Social Facilities: Parking garage, outdoor and indoor swimming pools, kids pool, fitness center, restaurants, playgrounds, walking tracks, resting areas and street furniture, smart home system, warehouse and other commercial service areas.
Completion Date: September 2018

A Sustainable Life Complex in Antalya: SUNIS RESIDENCE

About Alpugan Architects

Alpugan Architects was founded in 2003 in the city of Istanbul, by Architect Boğaç Alpuğan, a Board Member of Izmir Architects Association. The company realizes architectural and interior design projects in different size and types in Turkey and abroad, varying from real estate projects to recreation structures, from tourism facilities to gastronomy venues.

Alpugan Architects adopts the idea that architecture means “design” as the starting point and focuses on presenting the best user experience in their projects. The office aims at creating well thought designs and to develop these in the most unexpected ways with its team made up of professionals; never making concessions with regards to professional ethics, sustainable approaches, economical solutions and innovative designs, they are creating projects harmonious with the contextual dynamics and the environmental criteria.

A Sustainable Life Complex in Antalya: SUNIS RESIDENCE

A Sustainable Life Complex in Antalya: SUNIS RESIDENCE

A Sustainable Life Complex in Antalya: SUNIS RESIDENCE

A Sustainable Life Complex in Antalya: SUNIS RESIDENCE

A Sustainable Life Complex in Antalya: SUNIS RESIDENCE

A Sustainable Life Complex in Antalya: SUNIS RESIDENCE

A Sustainable Life Complex in Antalya: SUNIS RESIDENCE

A Sustainable Life Complex in Antalya: SUNIS RESIDENCE

A Sustainable Life Complex in Antalya: SUNIS RESIDENCE

A Sustainable Life Complex in Antalya: SUNIS RESIDENCE

A Sustainable Life Complex in Antalya: SUNIS RESIDENCE

A Sustainable Life Complex in Antalya: SUNIS RESIDENCE

A Sustainable Life Complex in Antalya: SUNIS RESIDENCE

 

Tags: , , , , , , , , , , ,

Recent posts in Architecture

 
 

Post of the Week

 
 
Submit your project
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Your Amazing Places | The Most Amazing Places in the World
 
 
 
Follow