Rosales Quijada House by GITC Arquitectura in Chile

Project: Rosales Quijada House
Architects: GITC Arquitectura
Location: Del Valle, Chicureo, Colina, Chile
Area: 51,666 sq ft
Photographs by: Felipe Diaz Contardo

Rosales Quijada House by GITC Arquitectura

Rosales Quijada House by GITC Arquitectura in Chile

The Rosales Quijada House is located in Chile. It is a dwelling designed by GITC Arquitectura for a couple with two children.
The first floor of the home house the public areas while in the higher volume on the second floor are the private areas where the parents and children are separated. On the east side are the parents’ quarters while the kids are on the west.
On the second floor, private spaces are formed on the ends of each volume while in the center, common areas create a large central volume of double height.

From the architects:

The project

Detached house, for a marriage, two children and services. Public areas on the first floor and private spaces in the second. In this higher volume, parents and children are parted; the first to de east and the children to the west. On the second floor, the ends of each volume has the most private places to finish in the center with the most common areas (father desk and TV/multimedia room for children); creating a large central volume of double height; which contain the relations and nexus (both foot how sight) between this double duality (private / public and children / parents)

The materials 

Concrete, steel and native woods
A dialogue between the weight and mass of Concrete with the lightness and warmth of the wood. The base structure on the first and second floors is concrete, delivering a “sturdy table” to line the outside with a steel and wood. Both on the second floor as the double volume center height, native wood used dried and processed internally. Canelo was used in walls and ceilings, and Tineo or Coihue in floors.

Glass bricks
This element was used to create the east wall of the kitchen, like a kaleidoscope filtering out the morning light in the kitchen; and distorter the lighting that receive bathrooms, and in the function how a screen to separate access and dining. It is a playful element that gives movement and illuminates at the same time that separate them.

Functional and spatial axes

The Corridor. Inhabiting the maximum length
The second floor hallway is transformed into a large corridor that ends in two terraces; the small west terrace flying over the main entrance, and the large east terrace. This corridor, which runs the maximum internal length of the house (24 meters + terraces) in addition to the semi-interiors latticework of the terraces, is accompanied by a large horizontal south window, communicating the neighboring fields inside the house.

Staircase and central volume
The main staircase, located as a finish of the central volume of double height that is projected to the north courtyard, rests on a large vertical wall that is peeled away from the house and allows the entry of solar illumination throughout the day (being this wall a support of the rays and shadows the sun); becoming a true sundial that indicates both the advance of the day, as the change of the seasons.”

Rosales Quijada House by GITC Arquitectura in Chile

Rosales Quijada House by GITC Arquitectura in Chile

Rosales Quijada House by GITC Arquitectura in Chile

Rosales Quijada House by GITC Arquitectura in Chile

Rosales Quijada House by GITC Arquitectura in Chile

Rosales Quijada House by GITC Arquitectura in Chile

Rosales Quijada House by GITC Arquitectura in Chile

Rosales Quijada House by GITC Arquitectura in Chile

Rosales Quijada House by GITC Arquitectura in Chile

Rosales Quijada House by GITC Arquitectura in Chile

Rosales Quijada House by GITC Arquitectura in Chile

 

Tags: , , , , , , , , , ,

Recent posts in Architecture

 
 

Post of the Week

 
 
Submit your project
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Your Amazing Places | The Most Amazing Places in the World
 
 
 
Follow