IBOBI International Kindergarten – Shenzhen, China

Project: IBOBI International Kindergarten
Architects: VMDPE Design
Location: Jingshan Villa, Shekou, Nanshan District, Shenzhen, China
Area: 3,444 sq ft (site), 6,781 sq ft (building), 10,010 sq ft (indoor)
Photographs by: Kevin Ho, courtesy of VMDPE Design

IBOBI International Kindergarten – Creation of a Child-Scaled Growing Space for Montessori Children

Located inside the Jingshan Villa, a high-end property development in Shenzen City’s Shekou Area, the IBOBI International Kindergarten is VMDPE Design‘s latest project. It was developed as an immediate response to the local families’ inquiries about educational institutions that will satisfy their needs. As a result, the architects from VMDPE Design have designed a professional educational space.

IBOBI International Kindergarten – Shenzhen, China

Brand Understanding

The spatial design for IBOBI follows the Montessori educational approach, that is to say, respect for children’s nature and learning in consonance with their own characteristics, innate talents and interests. VMDPE Design firmly believes that children will instinctively and eagerly interact with their surroundings, while adults need only to observe and assist their needs, as well as to provide them with thoughtfully prepared environments. VMDPE Design deeply understands and caters to IBOBI’s appeal as a brand. The concept of “hidden management” was used in the design of the project, transforming the “human-made” management that often makes teachers anxious into an “environmental-made” approach that allows children to take the leading role in this space, while teachers can feel more at ease conducting educational work rather than managing education.

 “Child-Scaled” Design Highlights

The entire building has been child-scaled, whether it is stairs, handrails, doors, windows, etc., everything has been scaled to fulfill children’s needs, to make them feel safe and restraint-free. Soft rubber floors have been installed on selected indoor locations to allow children to exercise their sense of balance. There are also a few small slopes inside the kindergarten that allow the children’s sensory integration to develop comprehensively while they are active.

Architectural Performance

The present design creates a more natural, full of warmth, growing environment for children. VMDPE Design considers such an environment to be essential for children’s development, as a kindergarten is not an amusement park, nor it is a school, but a place where children live, a great environment that keeps them deeply interested and full of vitality, a space where they don’t resist and don’t feel afraid, allowing the liberation of their own nature and cultivation of self-awareness and interests, to prepare them for the rest of their lives.

The repartition of the façade makes the entire structure even more open and allows different views from the interior of the building. Aluminum, preservative-treated wood, white glass, among other materials, match with the interior decoration. Even more, this design method eliminates the feeling of being enclosed. At the same time, it is consistent with the eye level of children and presents more distant landscapes and views, to a degree that children, teachers and even neighbors are able to enjoy it.

Indoors Section

The project aims to transform an old and outdated building into a contemporary educational space, ample and with energy-saving features. Here, VMDPE Design set up an art room, a music theatre room, an interactive projection room and a library. Outside there is a garden area for children to engage in planting activities and various types of sports venues. Furthermore, VMDPE Design transformed the entire staircase to be perfectly safe and aesthetic at the same time.

Despite space limitations, VMDPE Design imbued a vast spatial sense into the building and provided it with efficient functionality. At the same time, extensive research on scale planning was made during the design process. For example, large angled walls on the one hand “steal” space, and on the other hand create a very simple but fun spatial experience. Glass elements are used between multiple areas, effectively enhancing the sense of space and facilitating observation and interaction between children and teachers, as well as children and parents. Simple and irregular lines, combined with large amounts of wood used in the interior, provide a warm and safe atmosphere. Considering the peculiarities of Shenzhen’s damp weather, six different kinds of materials were selected for the project, all safe and easy to handle, with a uniform texture that adapts to a plethora of actual conditions, achieving a simple and unified charm.

Conclusion

At VMDPE Design, we aim to create a space where children feel free to explore and develop at their own pace, where they are always at the center, away from adult-oriented environments. We want to provide a corner of the world where children can stay for a long time without constant stimulation, but rather under a natural environment with dynamic and calm moments, where they can be social or feel independent at will. As a final touch, we carefully studied every window to allow sunlight into specific corners of the building, so that children can watch weather changes and the beautiful scenery gifted by the course of the four seasons.

IBOBI International Kindergarten – Shenzhen, China

Project Information

Project name: IBOBI International Kindergarten

Project location: Jingshan Villa, Shekou, Nanshan District, Shenzhen, China

Design company: VMDPE Design

Website: http://www.vmdpe.com

Main designer: Vinci Chan

Design team: Sim Chow, Echo Jia

Project type: Building facade renovation and interior design, lighting design, partial decoration design.

Building structure: Frame structure

Design start date: October 2015

Design end date: December 2015

Construction start date: February 2016

Construction end date: June 2016

Site area: 320m2

Building area: 630m2

Indoor area: 930m2

Project Status: Completed

Photography: Kevin Ho, VMDPE Design

 

Building materials and manufacturers information

Lights: Philips

Rubber mats: LG

Wall paint: buoncolor

-Project description provided by the architects

IBOBI International Kindergarten – Shenzhen, China

IBOBI International Kindergarten – Shenzhen, China

IBOBI International Kindergarten – Shenzhen, China

IBOBI International Kindergarten – Shenzhen, China

IBOBI International Kindergarten – Shenzhen, China

IBOBI International Kindergarten – Shenzhen, China

IBOBI International Kindergarten – Shenzhen, China

IBOBI International Kindergarten – Shenzhen, China

IBOBI International Kindergarten – Shenzhen, China

IBOBI International Kindergarten – Shenzhen, China

IBOBI International Kindergarten – Shenzhen, China

IBOBI International Kindergarten – Shenzhen, China

IBOBI International Kindergarten – Shenzhen, China

IBOBI International Kindergarten – Shenzhen, China

IBOBI International Kindergarten – Shenzhen, China

IBOBI International Kindergarten – Shenzhen, China

Plans

IBOBI International Kindergarten – Shenzhen, China IBOBI International Kindergarten – Shenzhen, China IBOBI International Kindergarten – Shenzhen, China IBOBI International Kindergarten – Shenzhen, China IBOBI International Kindergarten – Shenzhen, China IBOBI International Kindergarten – Shenzhen, China

 

Tags: , , , , , , , , , ,

Recent posts in Architecture

 
 

Post of the Week

 
 
Submit your project
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Your Amazing Places | The Most Amazing Places in the World
 
 
 
Follow