House in Costa d’en Blanes by SCT Estudio de Arquitectura in Mallorca, Spain

Project: House in Costa d’en Blanes
Architects: SCT Estudio de Arquitectura
Location: Costa d’en Blanes, Mallorca, Spain
Photographs by: José Hevia

House in Costa d’en Blanes by SCT Estudio de Arquitectura

House in Costa den Blanes by SCT Estudio de Arquitectura in Mallorca, Spain

Designed by SCT Estudio de Arquitecturathis contemporary home is located in the striking area of Costa d’en Blanes in Mallorca, Spain.
It represents a multi-level dwelling that resides on an elongated, sloped construction site that forced a more narrow build.
The main living areas are located on the upper floor, where access to the pool and deck are just a few steps away.
Most of the home is constructed from concrete but glass floor-to-ceiling windows surround the living areas allowing plenty of natural light to enter while also allowing the residents to enjoy the stunning views.

House in Costa den Blanes by SCT Estudio de Arquitectura in Mallorca, Spain

From the architects: “On a long, narrow plot of land with a more or less pronounced slope, we were commissioned by the owners to demolish the house they lived in and build a new one.
The first decision consists of inverting the situation level of the day and night areas, positioning the night zone on the ground floor and the day zone on the upper floor, where the views are better and there is more privacy with regard to the adjoining plots and allowing for use of the pool and solarium on the level where the daytime activity is generated.
Our aim was to make the volumetry of the building simple, clear and emphatic. In this regard, the side façades and the section have been treated like a ribbon that fold, forming the lateral panels and slabs that contain the programme on each floor. The ribbon that folds and shapes the slabs and walls is in a heavy material – concrete – and the lateral enclosures are made of a light, fragile material, i.e. glass. Only a patio open to one side cuts through the ribbon.
Conceptually, the floors have been modulated with a 1×1 m. section, and this modulation is reflected in the composition of the façades, patterns of concrete slabs, carpentry and distribution designs.
The succession of visuals from the solarium, patio terrace, steps, lounge, covered terrace, open terrace, towards the views, endows the house with a high level of spatial quality.”

House in Costa den Blanes by SCT Estudio de Arquitectura in Mallorca, Spain

House in Costa den Blanes by SCT Estudio de Arquitectura in Mallorca, Spain

House in Costa den Blanes by SCT Estudio de Arquitectura in Mallorca, Spain

House in Costa den Blanes by SCT Estudio de Arquitectura in Mallorca, Spain

House in Costa den Blanes by SCT Estudio de Arquitectura in Mallorca, Spain

House in Costa den Blanes by SCT Estudio de Arquitectura in Mallorca, Spain

House in Costa den Blanes by SCT Estudio de Arquitectura in Mallorca, Spain

House in Costa den Blanes by SCT Estudio de Arquitectura in Mallorca, Spain

House in Costa den Blanes by SCT Estudio de Arquitectura in Mallorca, Spain

House in Costa den Blanes by SCT Estudio de Arquitectura in Mallorca, Spain

 
 

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

Recent posts in Architecture

 

Articles from our friends

 

Post of the Week

 
 
Submit your project
 
 
 
 
 
 
 
Your Amazing Places | The Most Amazing Places in the World
 
 
 
Follow