Highbury House Extension by Architecture for London in Highbury, London

Project: Highbury House Extension
Architects: Architecture for London
Location: Calabria Road, Highbury N5, London
Photographs by: Courtesy of Architecture for London

Highbury House Extension by Architecture for London

Architecture for London, central London-based studio, has completed their Highbury House Extension project. They were hired to completely reconfigure the rear space of a Victorian property. The goal of the extension project was to accommodate an open floor plan area that will consist of a kitchen and a dining area. Furthermore, a new connection to the garden was established.
An old conservatory and bedrooms from the rear side of both floors were demolished before creating the new spaces that turned the historic home into a bright modern dwelling.

This house extension and refurbishment transforms a Victorian terraced property in a Highbury conservation area. The brief was to create open plan spaces with an improved relationship to the garden, and a kitchen that could be enjoyed as a social space. The original kitchen was dark, and had a very low ceiling height of just over two metres.

Works included the demolition of the poor quality conservatory and original rear rooms at both ground and first floors. This allowed a double height space to be created in the new kitchen.

A bespoke polished stainless steel chandelier adds drama and the reflections emphasise the verticality of the double height space. Polished stainless finishes are continued internally with a recessed stainless display case and externally with cladding details.

Tall, 3.1m fine framed glass doors allow uninterrupted views to the exterior, and a sculpted ceiling profile with curved plasterwork leads the eye toward the garden.

The previous narrow corridor was unsuitable for carrying large items through to the kitchen, so the ground floor plan was reconfigured and a more generous circulation route created. This now leads through the reception rooms, with a large opening to the kitchen connecting the spaces and allowing good natural light levels in the rear reception room. The polished concrete floor of the kitchen provides a uniform textured surface that continues into the garden, and this matches the extension cladding. The garden design features a bespoke timber fence with planters in limestone.

Architecture for London

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Recent posts in Architecture

 
 

Post of the Week

 
 
Submit your project
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Your Amazing Places | The Most Amazing Places in the World
 
 
 
Follow