Forest House by Bloc Architects in Durban, South Africa

Project: Forest House
Architects: Bloc Architects
Location: Durban, South Africa
Area: 4,305 sf
Photographs by: Peter Oravecz

Forest House by Bloc Architects

Bloc Architects have designed the beautiful Forest House in the coastal city of Durban in South Africa. This contemporary residence, also referred to as the Umhlanga House, integrates architecture into landscape with its two stories carefully placed on a plot that has access to magnificent views of nature in the distance and a beautiful landscape as its immediate surroundings.

Forest House by Bloc Architects in Durban, South Africa

Umhlanga House #8 is an exploration into materiality, light and the integration of architecture into the landscape. Situated in an exclusive forest estate in Durban, South Africa, the forest house strives to frame the landscape with clean horizontal lines.
The home celebrates raw materials, which helps soften the transition between built form and the precious landscape that surrounds it. This raw materiality reinforces the honesty behind the architectural tectonics of its construction.

Through subtle manipulations of materials and forms we sought to alter perceptions. By chamfering brutal edges, we revealed concretes cool elegance. Concrete Frames are propped off steel columns converting heavy and cumbersome to light and agile.
The pool straddles inside and out, pulling ephemeral reflections of sky and clouds deep into the house. The indigenous wild grasses on the roofs blur boundaries between the landscape and architecture. Besides adding an animated aural experience, the planting offers a more pragmatic insulating layer from the outside.

Conceptually, the house consists of two rectangular boxes on ground (‘Service’ and ‘Storage’ boxes), on either side of the site. On top of this another box, the ‘Living’ box, bridges across the two lower boxes.
The ‘service’ box, to the West, houses the triple garage, laundry, scullery, staff apartment, gym and office. The ‘Storage’ box to the East, houses general storage and specialized equipment. Both are clad with timber screens to ensure privacy from the open plan ‘play’ area, which sits directly under the ‘Sleeping’ box.
These two ground floor boxes serve to provide privacy from the neighbors, and frame the prized views over the Northern landscape and distant sea views.

All doors and timber screens slide away seamlessly into cavities, ensuring cavernous volumes interact directly with the landscape.
This house was designed around the sub-tropical Durban climate and the young client’s social lifestyle.

Bloc Architects

Forest House by Bloc Architects in Durban, South Africa Forest House by Bloc Architects in Durban, South Africa

Forest House by Bloc Architects in Durban, South Africa Forest House by Bloc Architects in Durban, South Africa Forest House by Bloc Architects in Durban, South Africa Forest House by Bloc Architects in Durban, South Africa Forest House by Bloc Architects in Durban, South Africa Forest House by Bloc Architects in Durban, South Africa Forest House by Bloc Architects in Durban, South Africa Forest House by Bloc Architects in Durban, South Africa Forest House by Bloc Architects in Durban, South Africa Forest House by Bloc Architects in Durban, South Africa

 

Tags: , , , , , , , , , , ,

Recent posts in Architecture

 
 

Post of the Week

 
 
Submit your project
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Your Amazing Places | The Most Amazing Places in the World
 
 
 
Follow