Castro House by Aguirre Arquitetutra in Southeastern Brazil

Project: Castro House
Architects: Aguirre Arquitetura
Location: Uberlandia, Brazil
Area: 3,582 sf
Photographs by: Leonardo Finotti

Castro House by Aguirre Arquitetutra

The Uberlandia municipality of southeastern Brazil is home to a beautiful contemporary residence designed by Aguirre ArquiteturaThe 3,582 square feet Castro House was designed for a small family who wanted a living space where each distinct part of the home would be clearly outlined. In other words, social areas are separated and easily identified from the private areas which are isolated from prying neighborhood eyes. All of this is made possible by a steel and concrete construction wrapped in a minimalist natural-looking exterior. The whole building creates an internal bio-climate that creates a good circulation of the air inside the home, creating a comfortable atmosphere for the residents.

Castro House by Aguirre Arquitetutra in Southeastern Brazil

The project was designed for a small family, who wanted an integrated home, where its social areas were well-defined, clearly separated from the private areas and services which are isolated from the neighbors. Given these assumptions, the project developed in a minimalist manner, opting in this case natural-looking materials, with pure and imposing forms.

The project was conceived as a construction mix of steel and concrete. These elements were purposely selected to enhance the aesthetics and coziness of the residence.

The whole building was strategically planned to create an internal bio-climate pleasing to its users; such factors as large openings and high ceilings for better air circulation, massive concrete walls, sealed and protected slabs, landscaping, etc. contributed in this respect.

Concrete was key in defining the aesthetics of the house. Also, the use of structural metal can be seen transforming a constructive element into an aesthetic one within the architectural composition. Wood was used to add charm and coziness to the architecture and of course, at times, functions as brise-soliel for solar protection.

The house was designed to take advantage of natural day lighting, allowing artificial lighting to be more aesthetic, highlighting important areas and interacting subtly with the architecture. In the living room the light permeates indirectly by the illumination of the massive concrete wall, accompanied by multidirectional track lighting. In other areas of the house, all lighting follows a minimalist and efficient line, always paying attention to surface finishes to get a refined result.

The tropical landscaping invades the house and architectural volumes providing a play of light and shadow as the sun sets. The garden wall displays the greenery integrated with the architectural. elements The choice of plant species reflects a predominance of green, punctuated by the red of the Alpineas between the Dracenas trees which soften the side corridor accessing the pool, coloring the living area and integrating the path between the garden wall and the beautiful wall of concrete. The recreation area has Ravenalas between Guaibes spilling over the edge of the pool and terminating in the symmetry of the two 100% Brazilian Jaboticaba trees.

Aguirre Arquitetura

Castro House by Aguirre Arquitetutra in Southeastern Brazil

Castro House by Aguirre Arquitetutra in Southeastern Brazil

Castro House by Aguirre Arquitetutra in Southeastern Brazil

Castro House by Aguirre Arquitetutra in Southeastern Brazil

Castro House by Aguirre Arquitetutra in Southeastern Brazil

Castro House by Aguirre Arquitetutra in Southeastern Brazil

Castro House by Aguirre Arquitetutra in Southeastern Brazil

Castro House by Aguirre Arquitetutra in Southeastern Brazil

Castro House by Aguirre Arquitetutra in Southeastern Brazil

Castro House by Aguirre Arquitetutra in Southeastern Brazil

 

Tags: , , , , , , ,

Recent posts in Architecture

 
 

Post of the Week

 
 
Submit your project
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Your Amazing Places | The Most Amazing Places in the World
 
 
 
Follow