Black Desert House in Yucca Valley, California

This amazing masterpiece is located in Yucca Valley, California and it is made by Oller & Pejic Architecture. There are no words which can describe all the beauty that is hidden in this amazing interior design.

Black Desert House in Yucca Valley, California

Black Desert House in Yucca Valley, California

Black Desert House in Yucca Valley, California

Black Desert House in Yucca Valley, California

Black Desert House in Yucca Valley, California

Black Desert House in Yucca Valley, California

Black Desert House in Yucca Valley, California

Black Desert House in Yucca Valley, California

Black Desert House in Yucca Valley, California

Black Desert House in Yucca Valley, California

Black Desert House in Yucca Valley, California

Black Desert House in Yucca Valley, California

Black Desert House in Yucca Valley, California

Black Desert House in Yucca Valley, California

Oller & Pejic ArchitectureAfter the first meeting, we found that we shared a common aesthetic and process and after seeing the property we knew this was a project like nothing else we had done, really almost a once in a lifetime opportunity. There was no looking back, we immediately began work on the house. Beyond the technical and regulatory challenges of building on the site- several previous owners had tried and given up– there was the challenge of how to build appropriately on such a sublime and pristine site. It is akin to building a house in a natural cathedral. Our client had given us a brief but compelling instruction at the start of the process- to build a house like a shadow. This had a very specific relevance to the desert area where the sunlight is often so bright that the eye’s only resting place is the shadows.

A long process of research began with the clients showing us images of houses they found intriguing- mostly contemporary houses that showed a more aggressive formal and spatial language than the mid-century modern homes that have become the de-facto style of the desert southwest. The house would replace the missing mountain that was scraped away, but not as a mountain, but a shadow or negative of the rock; what was found once the rock was removed, a hard glinting obsidian shard. Concept in place, we began fleshing out the spaces and movement through the house. We wanted the experience of navigating the house to remind one of traversing the site outside. The rooms are arranged in a linear sequence from living room to bedrooms with the kitchen and dining in the middle, all wrapping around a inner courtyard which adds a crucial intermediate space in the entry sequence and a protected exterior space in the harsh climate. The living room was summed up succinctly by Marc as a chic sleeping bag. The space, recessed into the hillside with a solid earthen wall to lean your back against as you survey the horizon is a literal campsite which finds its precedent in the native cliff dwellings of the Southwest.

The dark color of the house interior adds to the primordial cave-like feeling. During the day, the interior of the house recedes and the views are more pronounced. At night the house completely dematerializes and the muted lighting and stars outside blend to form an infinite backdrop for contemplation. The project would never have come about without the continued efforts of the entire team. The design was a collaborative effort between Marc and Michele and the architects. The patience and dedication of the builder, Avian Rogers and her subcontractors was crucial to the success of the project. Everyone who worked on the project knew it was something out of the ordinary and put forth incredible effort to see it completed.

Photos Credit

 

Tags: ,

Recent posts in Architecture

 
 

Post of the Week

 
 
Submit your project
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Your Amazing Places | The Most Amazing Places in the World
 
 
 
Follow